Kan du spåra en iPhone efter serienummer?

Ett serienummer identifierar en specifik enhet som en iPhone. Att veta ditt serienummer tillåter inte i sig att du spårar din enhet om den går förlorad eller blir stulen. Ditt lokala brottsbekämpande organ kan dock använda serienumret för att bekräfta att en enhet har stulits och sedan returnera den till dig. Apple erbjuder spårning, men tjänsten är inte beroende av enhetens serienummer.

Typer av siffror

Din iPhone har två nummer som identifierar den. Det ena är serienumret, som utfärdas av Apple som tillverkare. Den andra är ett specifikt referensnummer som är associerat med enskilda mobiltelefoner (både iPhones och andra märken och modeller). Detta nummer kallas IMEI, MEID eller ICCID beroende på vilken typ av telefonnätverk din iPhone är utformad för att fungera på.

Använda serienummer

Du hittar serienumret på din telefon genom att trycka på "Inställningar", sedan "Allmänt" och sedan "Om". Du hittar också serienumret på originalförpackningen. Apple själv använder inte serienummer för spårning. På vissa platser har polisavdelningar ett register över serienummer, men du måste vanligtvis lägga till ditt serienummer aktivt i registret. Polisavdelningar som driver ett register kan använda det för att identifiera ägaren när de hittar en förlorad telefon eller konfiskerar den från en tjuv. I vissa fall kan polisavdelningar göra registret tillgängligt för butiker som handlar med begagnad egendom så att de kan kontrollera om iPhones de får är stulna.

Använda IMEI-nummer

Du hittar IMEI-numret på din telefon genom att trycka på "Inställningar", sedan "Allmänt" och slutligen "Om". Du kan också hitta den graverad längst ner på baksidan av telefonfodralet på iPhone 5 och senare, eller i SIM-facket på tidigare modeller. Observera att om din tjänsteleverantör använder MEID-nummer, som är 14 siffror, kan du behöva släppa den sista siffran som anges på din enhet. Du kan inte använda ditt IMEI-nummer för att spåra din telefon. Men om du rapporterar att din telefon är stulen till din mobiltelefontjänstleverantör kan leverantören använda IMEI-numret för att hindra telefonen från att ansluta till tjänsten och samla in avgifter.

Hitta min iPhone

Den enda metoden Apple tillhandahåller för att fysiskt spåra en iPhone är via den kostnadsfria appen "Hitta min iPhone". För att dra nytta av detta måste du installera och ställa in appen innan telefonen går förlorad eller blir stulen. Om och när detta händer kan du logga in på webbplatsen Hitta min iPhone (se Resurser) och få en grov fysisk plats för telefonen. Du kan också lägga till ett nytt lösenord på distans eller radera data på telefonen för att hindra en tjuv från att få tillgång till din information.