Vet en person om du gömmer henne på Facebook?

Även om det främsta målet för Facebook är sociala nätverk och att användarna lägger till så många vänner som möjligt, finns det några människor som du helt enkelt inte vill associera med. Oavsett om det är en avundsjuk betydelse från ditt förflutna eller gamla vänner som du inte vill komma i kontakt med, kan du dölja dig själv och hindra dem från att någonsin hitta ditt konto.

Vad innebär blockering?

Om du gömmer dig för någon på Facebook eller blockerar honom, döljs din Facebook-profil från användaren på flera sätt. Om du blockerar en vän blir du inte längre vän med honom på Facebook. Detta innebär också att blockerade användare inte kan skicka meddelanden till dig, posta på din tidslinje eller ens se vad du eller dina vänner lägger upp på din tidslinje. Slutligen kan den blockerade användaren inte hitta din tidslinje när du söker i ditt namn eller ens när du direkt besöker din Facebook-URL. För alla ändamål finns du inte på Facebook för den användaren.

Blockera en användare

Du kan blockera alla personer som har ett Facebook-konto som inte har blockerat dig, oavsett om du är vänner eller inte. Du kan navigera till hans tidslinje och klicka på kugghjulsikonen följt av "Rapportera / blockera." En dialogruta visas där du kan välja "Blockera (namn)" och bekräfta åtgärden för att omedelbart blockera användaren. Facebook omdirigerar dig sedan tillbaka till ditt nyhetsflöde eftersom du inte kan se tidslinjen för någon användare som du blockerar. Du kan avblockera en användare via sekretessmenyn i det övre högra hörnet på vilken Facebook-sida som helst.

Dölja specifika inlägg

Ibland vill du inte dölja för en person helt utan bara vill dölja specifikt innehåll som du inte vill att vissa ska se. För att göra detta, använd Audience Selector för att definiera vem som kan se ett inlägg. Beroende på dina inställningar kan detta ställas in på "Offentligt" eller "Vänner", men du kan ändra detta till "Anpassat" och välja specifika personer att dölja inlägget från. Detta gör att du kan dölja innehåll från en användare men inte helt blockera honom helt. Dessutom kan du dölja innehållet som en användare lägger upp i ditt nyhetsflöde genom att navigera till hans tidslinje och avmarkera "Visa i nyhetsflöde" i menyn Vänner.

Är personen anmäld?

Oavsett om du döljer innehåll som publiceras på din tidslinje eller blockerar någon, kommer personen du gömmer dig för aldrig att få ett meddelande om din åtgärd. Om du blockerar en Facebook-användare kommer han aldrig att stöta på din tidslinje förrän du väljer att ångra den; det ser ut som om du aldrig hade ett Facebook-konto. Om du blockerar en användare som läggs till i din vänlista kan han bli misstänksam när du inte längre är vän och din tidslinje försvinner plötsligt.