Hur man skapar pivottabell från flera kalkylblad

Att ha källdata på ett enda kalkylblad gör det enkelt att skapa pivottabell. Det är emellertid också möjligt att skapa pivottabell från flera kalkylblad, om källdatan finns i två eller flera kalkylblad.

Skapa pivottabell från flera kalkylblad

För att skapa pivottabell från flera kalkylark, låt oss överväga fallet med försäljningsdata från två butiker (butik # 1 och butik # 2) som finns på två separata kalkylblad.

Uppgiften är att använda dessa två separata kalkylblad som källdata för pivottabellen som vi ska skapa i det här exemplet.

1. Öppna Excel-filen som innehåller källdata i flera kalkylblad.

2. Skapa ett nytt kalkylblad och namnge det som Pivot. Det är här vi ska skapa pivottabell med källdata från flera kalkylblad.

3. Klicka på vilken blankcell som helst i det nya kalkylbladet> håll in ALT + D-tangenterna och tryck på P-tangenten två gånger för att avlasta PivotTable-guiden.

4. I guiden PivotTable och PivotChart väljer du alternativet Multiple Consolidation Rangees och klickar på Next-knappen

5. På nästa skärm väljer jag Jag skapar alternativet för sidfält och klickar på Nästa.

6. På nästa skärm klickar du i intervallfältet> klickar på butik nr 1 kalkylblad> välj Data Range i detta kalkylblad och klickar på knappen Lägg till.

Klicka sedan i fältet Range igen> klicka på Store # 2-kalkylbladet> välj Data Range i det här kalkylbladet och klicka på knappen Lägg till.

7. Välj sedan det första dataområdet i avsnittet "Alla områden" och skriv ett namn för detta dataområde i avsnittet "Fält".

Obs: Ange ett beskrivande namn för datainsamling för att göra det enkelt för dig att identifiera dataintervallet i pivottabellen.

På samma sätt väljer du det andra dataområdet i avsnittet "Alla områden"> skriver ett namn för detta dataområde i avsnittet "Fält" och klickar på Nästa.

8. På nästa skärm klickar du på Slutför för att generera en pivottabell med data från flera kalkylblad.

När pivottabellen har genererats är nästa steg att ändra och formatera pivottabellen så att den passar dina rapporteringskrav.

2. Ändra pivottabell

I de flesta fall måste standard råa pivottabellen som genereras av Excel ändras och formateras för att passa rapporteringskraven.

För att ändra pivottabellen klicka var som helst i pivottabellen så ser du omedelbart Pivottabellfältlistan.

Pivot Table Field list ger dig möjlighet att ändra Pivot Table genom att dra fältlistan.

Om du är ny med Pivot-tabeller måste du spela med Pivot Table Field List för att se vad som händer när du drar fältlistor.

3. Formatera pivottabell

För att formatera pivottabellen måste du öppna pivottabellalternativ.

1. Högerklicka på Pivot-tabellen och klicka på PivotTable-alternativ i rullgardinsmenyn.

2. På skärmen PivotTable-alternativ ser du flera flikar och olika alternativ inom varje flik för att formatera pivottabellen.

Gå bara vidare och utforska alla formateringsalternativ som finns tillgängliga på olika flikar på skärmen Pivot Table Options.