Vad betyder mobilt bredband?

Mobilt bredband är den samlade termen som används för att beskriva alla mobila internettjänster. Denna teknik är utformad för att ta Internet till alla enheter som är utrustade för att överföra data via 3G- och 4G-nätverk. Den kan inte användas av enheter som endast är trådlösa som är beroende av en Wi-Fi-hotspot för anslutning.

Historia

Internet integrerades i hushållen 1993, då 56 kB per sekund var tillgängliga via traditionella telefonlinjer. Bredband blev möjligt 1996 på grund av Rogers Communications i Kanada, som lanserade Nordamerikas första kabelmodemtjänst. Bredband täcker en mängd olika tjänster, från kabel till kraftledningar till trådlöst internet. När hushållen började uppleva snabbare anslutning krävde de att företagen skulle kunna ta denna snabba åtkomst med sig överallt. Mobilt bredband blev populärt efter lanseringen av den 3G-utrustade iPhone 2007. Rapporter säger att mobila bredbandsanvändare kommer att slå en miljard under 2011.

Tillgänglighet

Mobilt bredband finns att köpa från ett stort antal företag. De ledande leverantörerna är Verizon Wireless, AT&T, Sprint, T Mobile, Comcast och US Cellular. Dessa företag erbjuder variation inom sina planer för att överföra små till stora mängder data per månad. Enheterna som är mobilt bredband aktiverade har en indikation på skärmen eller enhetens exteriör. Till exempel säger iPad 3G i det övre vänstra hörnet såväl som på baksidan av surfplattan.

Utrustning

Mobilt bredband når din dator via en USB-enhet (Universal Serial Bus). Du ansluter USB till din port för att upprätta anslutningen. USB-sändaren kopplas in i tjänsteleverantörens datanätverk. Det måste finnas täckning i ditt område för att du ska kunna använda din mobila bredbandsenhet. 4G-datanätverk är mer glesa än 3G. Topphastigheter för mobilt bredband i ett 3G-nätverk är 500 kB till 3 MB per sekund. Om du är i ett 4G-nätverk, överför data med en hastighet av 5 MB till 12 MB per sekund. Uppladdningshastigheter är i allmänhet långsammare än nedladdningshastigheter.

Kosta

Verizon Wireless, det ledande mobila bredbandsföretaget enligt Top Ten Reviews 2011, erbjuder 3G- och 4G-planer, som också kan användas med surfplattor, från $ 20 per månad för överföring av 1 GB data. Företagets dyraste plan är $ 80 per månad för 10 GB dataöverföring. Deras förbetalda planer för 3G USB-modem sträcker sig från $ 15 per dag för överföring av 100 MB till månadsabonnemang på $ 80 för 5 GB dataöverföring. Priserna mellan konkurrenterna ändras baserat på funktionerna i deras planer, men dessa priser liknar de ledande konkurrenterna.