Säkerhetskopiera filer i Windows 10 med säkerhetskopiering och återställning

Din Windows 10-dator har ett inbyggt säkerhetskopierings- och återställningsverktyg som du kan använda för att säkerhetskopiera alla dina personliga filer, foton och data. I den här artikeln ger vi dig stegen för att säkerhetskopiera filer i Windows 10 med hjälp av säkerhetskopiering och återställningsverktyg som finns i Windows 10.

Säkerhetskopiera och återställa i Windows 10

Backup and Restore Tool introducerades först av Microsoft i Windows 7. Verktyget tog sig också in i Windows 8 men togs bort i Windows 8.1.

Lyckligtvis har Backup and Restore (Windows 7) tagits tillbaka i Windows 10 och det gör det verkligen enkelt att säkerhetskopiera alla dina filer och data till en extern hårddisk.

Förutom att säkerhetskopiera alla dina personliga filer och data, kan säkerhetskopierings- och återställningsverktyget användas för att skapa en "systembild", som kan användas för att återställa hela datorn om något går fel med det.

Systembild är en ögonblicksbild av hela systemet inklusive operativsystemfiler, alla dina program och dokument. Därför har den möjligheten att återställa hela datorn på ett ögonblick.

Säkerhetskopiera filer i Windows 10 med hjälp av säkerhetskopiera och återställa verktyget

Följ stegen nedan för att göra en fullständig säkerhetskopia av alla dina personliga filer, foton och data, med hjälp av verktyget "Säkerhetskopiering och återställning" som finns i operativsystemet Windows 10.

1. Högerklicka på Windows 10 Start-knappen och klicka sedan på Kontrollpanelen i menyn som visas.

2. Kontrollera att du befinner dig i kategorivyn på kontrollpanelskärmen och klicka sedan på alternativet System och säkerhet (se bild nedan).

3. Klicka på alternativet Säkerhetskopiering och återställning (Windows 7) på system- och säkerhetsskärmen.

4. På nästa skärm klickar du på alternativet Setup Backup under avsnittet Backup (Se bild nedan).

5. Därefter kan du bli ombedd att ange ditt administratörslösenord, om du för närvarande inte är inloggad på ditt administratörskonto.

6. På nästa skärm väljer du säkerhetskopieringsenheten till vilken du vill säkerhetskopiera filer till och klicka sedan på Nästa (se bild nedan).

Obs! Du kan också säkerhetskopiera filer till OneDrive, Google Drive eller Drop Box genom att klicka på Spara på nätverk ... -knappen (se bilden ovan)

7. På nästa skärm kan du antingen låta Windows automatiskt välja de filer / mappar som ska säkerhetskopieras eller välja “Låt mig välja” och manuellt välja de filer / mappar som ska inkluderas i säkerhetskopian.

Om du låter Windows välja, kommer det att säkerhetskopiera hela skrivbordet, alla dina användarmappsfiler, och det kommer också att skapa en systembild, som är en fullständig ögonblicksbild av alla dina filer och data, inklusive operativsystemfilerna.

Alternativet "Låt mig välja" är lämpligt om du har begränsad lagringsutrymme och bara vill inkludera vissa utvalda mappar för säkerhetskopiering. Välj det alternativ som passar dig bäst och klicka på Nästa.

8. När du klickar på Nästa kommer du att se en popup som ber dig att vänta på att Windows startar processen med att säkerhetskopiera din dator.

9. På nästa skärm, se till att du är nöjd med säkerhetskopieringsinställningarna och klicka på Spara inställningar och kör säkerhetskopia för att göra din första säkerhetskopia av Windows 10-datorn.

Som du kan se från bilden ovan har du konfigurerat datorn så att den automatiskt börjar göra en säkerhetskopia varje söndag kl. 19.00. Om detta inte passar dig kan du ändra säkerhetskopieringstid och dag genom att klicka på alternativet Ändra schema (se bild ovan).

Återställ filer från säkerhetskopiering i Windows 10 med hjälp av säkerhetskopiering och återställningsverktyg

Nu när du har gjort en säkerhetskopia av alla dina filer och data, kan du använda följande steg för att återställa dina personliga filer och mappar, om du råkar radera dina filer eller av misstag på grund av något annat skäl.

1. Högerklicka på Windows 10 Start-knappen och klicka sedan på Kontrollpanelen i menyn som visas.

2. Kontrollera att du befinner dig i kategorivyn på kontrollpanelskärmen och klicka sedan på alternativet System och säkerhet (se bild nedan).

3. Klicka på alternativet Backup and Restore (Windows 7) på skärmen System och säkerhet.

4. På skärmen Säkerhetskopia och återställning klickar du på knappen Återställ mina filer under avsnittet Återställ (se bild nedan)

5. Klicka på Bläddra efter mappar på nästa skärm för att välja mappar från säkerhetskopian som du vill återställa (se bild nedan)

6. När du har valt alla mappar som du vill återställa klickar du på Nästa för att starta processen för att återställa mappar från säkerhetskopian till din dator (se bild ovan).