Skillnaden mellan CD- och DVD-spelare

Även om CD-skivor och DVD-skivor ser lika ut och används för att lagra data slutar likheterna mellan de olika skivorna. Spelarna är till och med olika eftersom en DVD-spelare måste ha förmågan att läsa en DVD och en CD-spelare behöver förmågan att läsa en CD. Några huvudskillnader sticker ut mellan spelarna.

Vad de kan spela

De flesta DVD-spelare har möjlighet att spela vilket CD-format som helst. Detta gör att du bara kan använda en enhet för både dina ljud- och videobehov (vilket sparar pengar i processen). CD-spelare spelar dock inte DVD-skivor. Detta beror vanligtvis på att lasern i CD-spelaren inte kan läsa data på en DVD. För att få mer information på DVD: n trycks in data mer tätt. Eftersom informationen är mer spridd på en CD har en DVD-spelare inga problem att läsa informationen.

Videoutgång

DVD-spelare har en videoutgång. Detta gör att du kan ansluta DVD-spelaren till en TV och spela upp ljud- och videoinnehållet. Ofta har en DVD-spelare flera videoutgångar så att du kan använda den bästa tillgängliga anslutningen mellan DVD-spelaren och din TV. CD-spelare har inte videoutgången - bara ljud. Det är en annan anledning till att CD-spelare inte kan spela en DVD.

Flera format

Det finns i princip två olika typer av CD-format som används i CD-spelare: CD-R och CD-RW. Den enda skillnaden mellan de två är att en CD-RW kan spelas in över. Det finns dock mer än ett halvt dussin olika DVD-format från och med 2010, inklusive DVD-R, DVD + R, DVD + RW, DVD-RW och DVD-RAM. Även om vissa äldre DVD-spelare inte accepterar alla olika format, är de flesta nya DVD-spelare gjorda för att spela alla DVD-format utöver de två olika CD-format.

Video-CD

De flesta CD-brännare inbyggda i en dator kan bränna en CD som kallas en video-CD. Det här är som en DVD; upplösningen är dock inte lika bra och mängden bilder du kan lägga på en video-CD är betydligt mindre. Även om kvaliteten ligger långt under en DVD, är det en kostnadseffektiv metod att använda en video-CD om du bara behöver bränna några minuter med information och inte vill använda de dyrare DVD-skivorna. Eftersom de flesta CD-spelare inte har inbyggd videoutgång är det enda sättet att titta på en video-CD via en DVD-spelare.

Dubbellager

Lasern i en DVD-spelare är utrustad för att läsa DVD-skivor med dubbla lager. Detta innebär att två lager information placeras ovanpå varandra för att passa mer data på den enskilda skivan. Även om en liten mängd upplösning och ljudkvalitet går förlorad under processen produceras de flesta Hollywood-filmer med detta format. Om du någonsin har köpt en DVD-film och den finns på två olika skivor beror det på att företaget som producerar DVD inte ville förlora någon ljud- eller videokvalitet genom att placera allt på en DVD med dubbla lager. CD-spelare är inte byggda för att läsa de flera lager av information som är inbyggda på en skiva.