Fungerar en trådlös router som en skrivarserver?

Du kan bara använda en trådlös router som en skrivarserver om den har en USB-port och har inbyggd skrivarserverfunktionalitet. Men genom att tillhandahålla en trådlös anslutning till enheter i ditt nätverk kan en trådlös router hjälpa dig att dela en skrivare över det trådlösa nätverket. Du kan dela en skrivare ansluten till en dator, köpa en trådlös skrivarserver eller använda en skrivare med en inbyggd trådbunden eller trådlös anslutning för att göra skrivare tillgängliga för alla som ansluter till ditt nätverk.

Kombinerad trådlös router och skrivarserver

En trådlös router kan bara fungera som en skrivarserver om den var designad och tillverkad för att både vara en router och en skrivarserver. En ledtråd att din router har dubbla funktioner är närvaron av en USB-port för anslutning av en skrivare. En sådan trådlös router innehåller grundläggande skrivarserverprogramvara som låter dig dela en skrivare med alla i nätverket. Vissa routrar ger dig möjlighet att ansluta antingen en skrivare eller en extern hårddisk till USB-porten, så att du kan dela en skrivare eller lagringsutrymme med vem som helst i det trådlösa nätverket.

Dela en skrivare i Windows

Om din trådlösa router inte har en inbyggd skrivarserver kan det ändå hjälpa dig att dela en skrivare i ditt nätverk. Med utskriftsdelningsfunktionerna i Windows kan du dela en skrivare som är ansluten till vilken dator som helst med andra användare. Om datorn är ansluten till den trådlösa routern kan du dela skrivaren med någon annan i det trådlösa nätverket. Skrivaren och datorn som delar skrivaren måste dock vara påslagen när någon i nätverket vill använda skrivaren.

Trådlös skrivarserver

Ett annat alternativ att dela en skrivare i ett trådlöst nätverk är att köpa en trådlös skrivarserver. Enheten innehåller vanligtvis från en till fyra USB-portar för anslutning av skrivare. Den ansluts till din trådlösa router för att dela var och en av skrivarna med andra användare i det trådlösa nätverket. En trådlös skrivarserver är en mer energieffektiv lösning för att dela en skrivare än att dela en skrivare som är ansluten till en dator. Den förbrukar mindre ström än en dator, och många växlar automatiskt till energisparläge när de inte används.

Nätverksaktiverad skrivare

Vissa skrivare är nätverksaktiverade och inkluderar antingen en trådbunden eller trådlös nätverksanslutning så att de kan delas över nätverket. Anslut en nätverksaktiverad skrivare till din trådlösa router med en Ethernet-kabel eller skrivarens trådlösa funktionalitet. Routern tilldelar en IP-adress till skrivaren och användare kan sedan lägga till skrivaren i Windows genom att ange IP-adressen om Windows inte automatiskt upptäcker skrivaren.