Vad är skillnaden mellan slagskrivare och skrivare utan påverkan?

Impact-skrivare var de ursprungliga datorskrivarna - dessa inkluderade modeller som tusenskötsel, dotmatrix och linjeskrivare. I takt med att utskriftstekniken utvecklades och utskriftsbehovet blev mer komplicerat introducerade branschen nya modeller utan påverkan som förändrade sättet för skrivare att fungera. Dessa inkluderade bläckstrålar, laser och termiska produkter. Den primära skillnaden mellan inverkan och icke-inverkan skrivare är själva utskriftsmekanismen, men det finns också skillnader i kvalitet, funktioner, användning och kostnad.

Utskriftsmekanismer

Impact och non-impact skrivare får bläck på papper med olika tekniker. Impact-skrivare fungerar på samma sätt som gammaldags manuella skrivmaskiner. De behöver alla fysisk kontakt med papper för att skriva ut; tecken slås på sidan när en stift eller hammare träffar bläckmekanismen. Skrivare utan påverkan behöver inte fysiskt slå på bläck på papper. Bläckstråleskrivare sprutar bläck på sidan, laserskrivare använder en elektrostatisk laddning och termiska skrivare använder en värmeöverföringsprocess. Dessa olika driftsmetoder kan också påverka buller och utskriftshastighet - påverkansskrivarens mekanism kan vara mycket bullrigare och ibland långsammare än en modell utan påverkan.

Utskriftskvalitet och funktioner

Det ursprungliga målet för slagskrivare var att helt enkelt skriva ut tecken på en sida; branschen vid den tiden hade färre alternativ och krav. Användare mätte ofta kvaliteten på om en skrivare hade tillräckligt hög upplösning för att skriva ut ett formellt brev. Impact-skrivare har vanligtvis inga eller begränsade alternativ för olika teckensnitt, färger och grafik, och utskriftskvaliteten kan vara låg. Skrivare utan påverkan har dock fler funktioner. Dagens modeller kan skriva ut exakt vad som visas på en datorskärm av hög kvalitet.

Partitryck och kolkopior

Impact-skrivare förblir populära hos vissa användare eftersom de kan uppfylla vissa behov bättre än produkter utan påverkan. En linjeskrivare kan till exempel satsa ut med kontinuerligt papper istället för enskilda ark. Detta gör att en skrivare kan köra utan uppsikt och skriva ut i bulk pålitligt under långa perioder. Impact-skrivare kan också skriva ut kolfiberkopior och multipartformer, när stiftet eller hammaren slår igenom från den översta kopian till de nedanför. Detta är inte möjligt med produkter utan påverkan, eftersom de inte berör papperet fysiskt med någon kraft.

Skrivarkostnader och tillförlitlighet

Slagskrivare tenderar att vara billigare att köra än modeller utan påverkan. De använder mindre komplexa förbrukningsvaror och har färre mekaniska delar, så de kan vara mindre benägna att gå sönder. Skrivare utan påverkan kostar vanligtvis mer att köra, särskilt om du skriver ut sidor som är tunga i färg, grafik, bilder och foton. Skrivaren själv kostar kanske inte mycket, men bläck och tonerkassetter kan vara dyra. Termiska skrivare kräver också specialpapper.