Hur man tvingar avsluta appar eller program på Mac

Även om det är ganska sällsynt, måste du ha stött på händelser av appar som inte svarar eller frysas en gång i taget på din Mac. Nedan hittar du flera sätt att tvinga avsluta appar eller program på din Mac istället för att vänta för evigt och bli frustrerad.

Tvinga avsluta appar eller program på Mac

De flesta ursprungliga appar och tjänster på din Mac är utformade för att fungera smidigt, utan att frysa eller släppa på något sätt. Vissa tredjepartsappar som inte exakt är optimerade för att köra effektivt på en Mac kan dock frysa eller bli helt svarande.

I sådana fall blir det svårt att stänga den svarande appen på ett normalt sätt och det enda alternativet kvar är att tvinga avsluta applikationen på din Mac.

Till skillnad från regelbunden stängning av appar stänger Force Quitting abrupt appen och sparar inte ditt arbete eller inställningar. Ibland måste du dock vara beredd på att förlora osparat arbete och inställningar för att få din Mac tillbaka till sitt normala jag.

Tvinga avsluta appar eller program med dockning

Kanske är det enklaste sättet att tvinga avsluta appar på en Mac genom Dock, som ligger längst ner på din Mac-skärm.

1. Leta reda på appen som du vill stänga på Dock på din Mac

2. Högerklicka sedan på appikonen och klicka sedan på Force Quit i den lilla menyn som visas (se bild nedan).

Obs! Alternativet Force Quit kan i vissa fall också visas som "Avsluta", men de flesta gånger då applikationen är frusen eller svarar, visas det som "Force Quit".

3. Beroende på vilken app du tvingar avsluta kan du se en popup som ber om att bekräfta att du vill tvinga avsluta appen. Klicka på den blå Force Quit-knappen för att avsluta appen som inte svarar.

Tvinga avsluta appar eller program på Mac med hjälp av tangentbordet

Du kan också tvinga avsluta appar på din Mac med hjälp av kortkommandon. Det finns två kortkommandon som gör att du kan tvinga avsluta svar som inte svarar på appar.

1. På tangentbordet på din Mac trycker du på Kommando + Alternativ + Esc-tangentkombination för att tvinga avsluta alla svarande appar. Om du använder ett Windows-tangentbord med din Mac trycker du på Windows + Alt + Esc-tangenterna.

Obs: Tryck inte på alla tre knapparna samtidigt, snarare tryck på dem i en sekvens, först Kommando sedan Alternativ och sedan Esc.

2. Genom att trycka på knapparna ovan öppnas Force Quit Application Manager-fönstret på din Mac (se bild nedan)

3. Klicka sedan på appen som inte svarar i applikationshanteraren och klicka sedan på den blå Force Quit-knappen för att stänga appen som inte svarar.

4. Beroende på vilken app du avslutar kan du se en popup som ber om att bekräfta att du vill tvinga avsluta appen. Klicka på den blå Force Quit-knappen för att avsluta från appen som inte svarar.

Tvinga avsluta appar på Mac med Apple-menyfältet

Ett annat sätt att tvinga avsluta appar på din Mac är genom att öppna Force Quit Applications-hanteraren med hjälp av Apple-menyfältet.

1. Klicka på Apple-ikonen i den översta menyfältet på din Mac och klicka sedan på alternativet Force Quit ... i rullgardinsmenyn (se bild nedan)

2. Klicka på Force Quit för att öppna fönstret Applications Manager på skärmen på din Mac.

3. I applikationshanteraren klickar du på appen som du vill tvinga avsluta och klicka sedan på Blue Force Quit-knappen för att avsluta den valda appen på din Mac (se bild nedan)

4. Beroende på app kan du se en pop-up. Klicka på den blå Force Quit-knappen i popup-fönstret för att stänga den valda appen.

Tvinga avsluta appar på Mac med hjälp av Activity Monitor

Aktivitetsmonitorn på en Mac liknar Task Manager som finns på en Windows-dator. Activity Manager på en Mac låter dig titta på hur mycket minne, CPU och lagringsutrymme som används av apparna och gör att du också kan tvinga avsluta appar.

1. Klicka på Finder-ikonen (Happy Face!) I Dock på din Mac (se bild nedan)

2. Klicka sedan på Program och sedan på mappen Verktyg.

3. I Aktivitetsmapp, leta upp Aktivitetsmonitor och klicka på den (Se bild nedan)

4. Klicka på appen som du vill tvinga-stänga på skärmen Aktivitetsmonitor och klicka sedan på X-ikonen, som finns i övre vänstra hörnet av fönstret (se bild nedan)

5. Därefter kan du se en popup som ber dig bekräfta att du vill tvinga avsluta ansökan. Klicka på Force Quit (eller Quit) för att stänga applikationen.

Tvinga avsluta appar på Mac med terminalfönstret

Förutom ovanstående sätt kan du också använda terminalfönstret för att tvinga avsluta appar på din Mac.

1. På tangentbordet på din Mac trycker du på Kommando + Mellanslag för att öppna Spotlight Search

2. När Spotlight Search öppnas på din Mac, skriver du ordet Terminal och klickar på Top Hit suggestion Terminal för att öppna terminalfönstret på din Mac (se bild nedan)

3. Skriv in ps –ax i terminalfönstret (det finns ett utrymme efter ps) och tryck på Enter-knappen (se bild nedan).

Obs: Det finns ett utrymme efter ps

4. Ovanstående terminalkommando listar alla processer som för närvarande körs på din Mac. Leta reda på appen som du vill tvinga fram och notera dess PID-nummer (se bild nedan)

5. När du har angett appens PID-nummer. Skriv kill (PID-nummer) i terminalfönstret och tryck på Enter-knappen (se bild nedan)

När du har skrivit in kommandot ovan stängs den svarande / frysta applikationen. Till exempel stängde vi i vårt fall den fastna Safari-appen på vår Mac genom att skriva kill 279 i terminalfönstret.