Kan du driva din Garmin med en USB-kabel?

De flesta moderna GPS-enheter från stora tillverkare som Garmin är utrustade med en USB-kabel. Den är främst avsedd för att ansluta GPS till en dator, så att användare kan installera eller säkerhetskopiera nya kartor, intressanta platser och spår eller rutter. Garmin-enheter med en inbyggd laddningskrets kan också sippra från USB-anslutningen, vilket är långsamt men förlänger batteriets livslängd. Den medföljande USB-kabeln får inte GPS direkt, men det finns alternativa metoder.

USB-grunder

Standard-USB-kablar använder en fyrtrådsanslutning för att överföra data och lågspänningseffekt mellan enheter. De små mikro-USB-kontakterna som används av mobiltelefoner, GPS-enheter och annan kompakt elektronik har en femte tråd. Den är inte ansluten mellan enheterna, utan används istället för en liten krets som avgör hur multifunktionskontakten används. Det här är vad som berättar för din Garmin-enhet om du ska använda USB-kontakten för data, ström eller laddning. Garmins egen medföljande kabel fungerar för dataöverföring eller trickladdning. Generiska USB-kablar utför endast dataöverföring. För att driva Garmin krävs en AC- eller DC-strömförsörjning med en mikro-USB-kontakt eller en specialiserad USB-strömkabel.

Nätadaptrar

Garmins produktlinje innehåller en rad strömförsörjningar som är utformade för att anslutas till växelström eller DC-uttag och tillhandahålla den 5-volts likströmsingång som krävs av den handhållna enheten. Dessa faller i tre grundläggande kategorier. AC-adaptrar består av ett litet block för att ansluta till vägguttaget och en kabel med en mikro-USB-anslutning i slutet för GPS. Nordamerikanska modeller har en amerikansk kontakt och accepterar 120 volt ingång. Internationella modeller accepterar antingen 120- eller 240 volt-ingång och har den europeiska tvåstiftskontakten inbyggd. Adaptrar för andra stickkontakter, inklusive trestiftiga nordamerikanska pluggar, ingår.

DC-strömkablar

DC-strömkablar finns att köpa från Garmin i två stilar. Man har den välbekanta avlånga 12-volts cigarettändarproppen i ena änden och en mikro-USB-anslutning i den andra. Dess inbyggda kretslopp stiger ner från 12 volt DC till 5 volt DC för att driva GPS-enheten. Den andra strömsladdstilen har nakna ledningar i ena änden och kan kopplas direkt till bilens säkringsblock eller skarvas i dess elektriska system. Den andra änden har en standard-mikro-USB-anslutning för GPS-enheten. Dessa kablar är avsedda för permanent installation i ditt fordon. Vissa kommer att driva din GPS, men andra är endast avsedda för laddning.

Eftermarknadskablar

Olika företag tillverkar eftermarknadsladdare och kablar för Garmin GPS-enheter. Många konkurrerar om priset och erbjuder liknande funktioner till en lägre kostnad. Andra tar upp nischmarknader eller löser specifika problem. Till exempel kan eftermarknadskablar erbjuda kontakter i ovanliga vinklar, vilket gör det möjligt för användare att placera en strömkabel i deras favoritfäste. Andra erbjuder specialfunktioner som väder- och stänkskydd, skyddar GPS och dess strömanslutning vid vandring, cykling eller ridning av terrängfordon.