Hur man hittar skrivarens IP-adress i Windows 10

I allmänhet kommer du att kräva att en skrivares IP-adress lägger till en nätverksskrivare med sin IP-adress och för att diagnostisera problem om en nätverksskrivare slutar fungera. Nedan hittar du några av metoderna för att hitta skrivarens IP-adress.

Hitta skrivarens IP-adress genom att skriva ut konfigurationsblad

Titta på skrivaren och se om den låter dig skriva ut en konfigurationssida. På många skrivare kan detta göras genom att trycka och hålla in strömbrytaren i cirka 5 ~ 10 sekunder.

Vissa skrivare har möjlighet att skriva ut konfigurationssidan i systemmenyerna. På sådana skrivare bör du kunna skriva ut en konfigurationssida genom att öppna Meny> Information> Skrivarkonfiguration.

Om din skrivare är annorlunda, titta i skrivarens användarmanual och ta reda på exakta steg för att skriva ut en konfigurationssida.

Hitta skrivarens IP-adress på Windows 10-datorn

Om din skrivare inte har en skärm och du inte kan skriva ut en konfigurationssida kan du hitta skrivarens IP-adress från datorn ansluten till samma nätverk som din skrivare.

1. Högerklicka på Windows 10 Start-knappen och klicka sedan på Kontrollpanelen i menyn som visas.

2. På nästa skärm klickar du på länken Visa enheter och skrivare som finns under avsnittet Maskinvara och ljud (se bild nedan).

3. Högerklicka på skrivarnamnet på skärmen Enheter och skrivare och klicka sedan på alternativet Skrivaregenskaper på menyn som visas (se bild nedan)

4. På nästa skärm ska du kunna hitta skrivarens IP-adress i avsnittet Plats på fliken Allmänt.

Om du inte hittar skrivarens IP-adress på fliken Allmänt, klicka på fliken Portar och välj den port som har markeringen.

Bredda den första kolumnen för att se om skrivarens IP-adress är listad. Om inte klickar du på alternativet Konfigurera port så ska du kunna se skrivarens IP-adress på nästa skärm.

Hitta skrivarens IP-adress från skärmen för Windows-inställningar

Du kan också hitta skrivarens IP-adress genom att öppna Inställningsmenyn på din Windows 10-dator.

1. Klicka på Windows 10 Start-knappen och klicka sedan på ikonen Inställningsmeny.

2. Klicka på alternativet Enheter på skärmen Inställningar.

3. På nästa skärm klickar du på alternativet Skrivare och skannrar i sidmenyn.

4. Klicka sedan på skrivaren vars IP-adress du vill hitta på höger skärm och klicka sedan på Hantera alternativet (se bild ovan)

5. På nästa skärm bör du kunna hitta skrivarens IP-adress i avsnittet Plats på fliken Allmänt.

Om du inte hittar skrivarens IP-adress på fliken Allmänt, klicka på fliken Portar och välj den port som har markeringen.

Bredda den första kolumnen för att se om skrivarens IP-adress är listad. Om inte klickar du på alternativet Konfigurera port så ska du kunna se skrivarens IP-adress på nästa skärm.

Hitta skrivarens IP-adress från routern

Om din skrivare använder DHCP kan du hitta dess IP-adress från DHCP-statussidan på din router.

1. Öppna webbläsaren på din dator, skriv 192.168.1.1 i adressfältet och tryck på Enter-tangenten.

Obs! Din router kan ha en annan IP-adress, se den här artikeln för mer information: Hur du hittar routerns IP-adress.

2. På nästa skärm loggar du in på din router genom att ange ditt routers användarnamn och lösenord.

3. När du har öppnat routern klickar du på fliken DHCP eller letar efter klientlista under lokal nätverksanslutning. Dessa detaljer varierar från router till router och du kan behöva hänvisa till routertillverkarens webbplats eller din routerhandbok för exakta detaljer.