Hur du fixar långsam eller fel Windows datorklocka

Om datorns klocka bromsar eller visar fel datum och tid, bör du först försöka fixa klockan på din Windows-dator genom att synkronisera med en online-datum och tidstjänst innan du utforskar andra alternativ.

Windows datorklocka

Beläget i det nedre högra hörnet av din skärm är klockan på Windows-datorn utformad för att automatiskt ställa in datum och tidsklocka exakt genom att synkronisera med sin standardtidtagningsserver (time.windows.com). Av denna anledning behöver du aldrig oroa dig för att ställa in datum och tid på din dator, inte ens under årliga ändringar i sommartid.

Ibland kan din dator emellertid börja visa fel datum eller tid. Detta kan hända på grund av hårdvaruproblem, synkroniseringsproblem online och även på grund av förekomsten av virus på din dator.

Fixa långsam eller fel Windows datorklocka

Som nämnts ovan skulle det första tillvägagångssättet i det här fallet vara att synkronisera din Windows-dator med en online-tidsserver och se om detta åtgärdar problemet.

1. Högerklicka på Windows 10 Start-knappen och klicka på Kontrollpanelen

2. Leta efter datum och tid på kontrollpanelskärmen och klicka på den.

3. Klicka på fliken märkt Internet Time på skärmen Datum och tid (se bild nedan)

4. Klicka sedan på knappen Ändra inställningar (se bild ovan)

5. Se till att nästa popup-fönster (Inställningar för Internet-tid) kontrollerar att den lilla rutan bredvid Synkronisera med en Internet-tidsserver är kontrollerad (Se bild nedan)

6. Klicka sedan på nedåtpilen och välj en tidsserver från en av de tillgängliga. Du kan hålla dig till standard Microsoft Time Server (time.windows.com) eller välja en annan server.

7. När du har gjort ditt serverval klickar du på knappen Uppdatera nu för att starta synkroniseringen.

Synkroniseringsprocessen ska vara över inom några sekunder och din dator kan rapportera "Klockan synkroniserades framgångsrikt."

8. Klicka på OK för att stänga fönstret.

Gör Windows Time Service automatiskt

Problemet med en felaktig klocka på en Windows-dator kan bero på att Windows Time Services inte är inställt på alternativet Automatisk.

1. Tryck på Windows + R-knapparna på tangentbordet på din dator för att få fram Windows Run-kommandot Fönster.

2. Skriv services.msc i kommandorutan Kör och klicka på OK.

3. I fönstret Tjänster letar du efter en post med namnet Windows Time i kolumnen Namn (se bild nedan).

4. Dubbelklicka på Windows Time och klicka på Properties.

5. I nästa fönster ändrar du starttypen till Automatisk (om den inte redan är inställd på Automatisk) och klickar på Start om du hittar att Windows Time Service inte har startats.

Börja nu övervaka datorns tid i några dagar. Om datorklockan börjar förlora tid igen kan problemet bero på något av följande problem.

1. CMOS-batteri

CMOS som står för 'Komplementär Metal-Oxide Semiconductor' är en statisk Random Access Memory-enhet som lagrar BIOS-värden för din dator, inklusive information om datum och tid.

CMOS-chipet drivs av ett batteri för att hålla BIOS-datan aktiv även när datorn är avstängd och inte ansluten till en strömförsörjning.

Bildkälla: biosflash.com

När CMOS-batteriet går dåligt eller slutar dess livslängd börjar CMOS-chip att förlora information och detta indikeras av en långsammare klocka på din dator.

Den enkla lösningen i detta fall är att byta ut CMOS-batteriet med ett nytt. CMOS-batterier är billiga och mycket enkla att byta ut för stationära datorer.

Att byta ut ett CMOS-batteri på en bärbar dator är dock inte lätt. Beroende på märke på din bärbara dator kan du ha svårt att öppna ytterfodralet och få åtkomst till CMOS-batteriet på dess trånga plats.

2. Virus och skadlig programvara

Om din dator börjar förlora tid även efter att ett CMOS-batteri byts ut kan problemet bero på förekomst av skadlig programvara eller virus på din dator.

För att åtgärda problemet måste du se till att Antivirusprogrammet på din dator är uppdaterat. Om inte, kör en uppdatering för att göra virusdefinitioner uppdaterade och skanna datorn efter skadlig programvara.

Du kan använda den inbyggda skanningsfunktionen som levereras med de flesta antivirusprogram som Norton eller använda Microsofts gratis verktyg för borttagning av skadlig programvara för att söka efter skadlig programvara och lösa problemet.