Så här raderar du hårddisken helt och ställer tillbaka din dator till fabriksinställningarna

Återställa din dator innebär i huvudsak att du återställer den till färskt-från-lådan-tillstånd. All personlig information raderas och skrivs över, och alla uppdateringar eller installerade tredjepartsprogram tas bort. Denna process är användbar när du vill ha en ren start, har en out-of-control malwareinfektion eller planerar att ge bort eller sälja din dator. Windows erbjuder några lösningar för denna fabriksåterställning, så att du kan utföra denna procedur utan att behöva mycket teknisk kunskap.

Innan du torkar

Även om återställningsproceduren är automatiserad via Windows måste du vidta några försiktighetsåtgärder innan du ger det slutliga kommandot. Processen skriver helt om din hårddisk och raderar allt som är lagrat på den. När du har formaterat om din enhet kan du inte återställa några data. Ta dig tid innan du startar processen för att spara alla dina filer, foton och annan information på en extern hårddisk eller annat media. Samla de tredjepartsprogram du vill installera om efter återställningen så att du har dem redo. Koppla bort alla externa tillbehör, till exempel skrivare, hårddiskar eller skannrar, innan du börjar undvika eventuella problem under återställningen.

Återställ via Windows 10

De flesta datorer har en separat partition på hårddisken speciellt för att återställa och återställa operativsystemet. Detta gör att du kan återställa fabrikstillståndet via Windows.

För att starta den här proceduren i Windows 10, gå till Start-menyn och klicka på "Inställningar".

Klicka på "Uppdatera och säkerhet."

Klicka på "Återställ den här datorn."

Klicka på "Kom igång". Om du vill återställa Windows 10 till standardinställningarna men behålla filer som dokument och foton, men inte program, klickar du på "Behåll mina filer."

Klicka på "Ta bort allt" för att återställa Windows till standardinställningarna och radera alla filer på datorn, inklusive alla dina personuppgifter.

Om din dator levererades med en tidigare version av Windows, till exempel Windows 8, kan du klicka på "Återställ fabriksinställningar" för att ta bort alla dina filer och installera om den versionen av Windows.

Återställ via Windows 8

För att starta den här proceduren i Windows 8, titta under Inställningar och välj "Ändra PC-inställningar." Välj "Uppdatera och återställa / återställa / ta bort allt och installera om Windows." Välj "Kom igång" och följ instruktionerna på skärmen för att starta fabriksåterställningsproceduren. Datorn startar om i återställningsläge för att gå igenom resten av processen.

Återställ via Windows 7

För att starta den här proceduren i Windows 7. återställ datorn med strömbrytaren och håll ned F8-tangenten innan Windows-logotypen visas.

När menyn Avancerade startalternativ visas, använd piltangenterna för att välja "Reparera din dator" och tryck på Enter.

När tangentbordslayoutmenyn visas väljer du vilken typ av tangentbord du har med piltangenterna och trycker på Enter.

Välj "Systemåterställning" för att återställa datorns tillstånd vid en tidigare tid, utan att påverka dina befintliga filer. Välj "System Image Recovery" för att återställa din dator från en tidigare säkerhetskopia.

Återställ under start

Om Windows inte fungerar ordentligt kan du nå samma skärmar för återställningsläge genom att trycka på en viss tangent eller kombination av tangenter under startprocessen. Den specifika sekvensen varierar beroende på din datortillverkare; till exempel använder HP "F11" medan du trycker på "Alt-F10" på eMachines. " Kontrollera datorns handbok och tryck på nödvändiga tangenter eller tangenter när datorn startar för att gå till återställningsläge. Följ anvisningarna på skärmen för att torka och återställa maskinen.

Använda återställningsskivor

De flesta datorer levereras inte längre med installationsskivor, men du kan skapa återställningsskivor via Windows när du först installerade maskinen eller så kan du ibland beställa dem från din datortillverkares webbplats. Om du har en uppsättning av dessa skivor kan du använda dem för att gå till återställningsläge via startmenyn. För att använda skivorna, slå av maskinen och slå sedan på den igen. Tryck på lämplig knapp för att öppna startmenyn när den startar; HP-system använder "Esc" -tangenten för att komma till Startup-menyn där du sedan kan välja "F9" för att ändra startalternativen. För andra datorer kan du behöva trycka på "F12" för att öppna startmenyn. En gång i startmenyn, välj att starta från din optiska enhet och sätt in den första återställningsskivan för att starta processen.