Hur man behärskar en sång i djärvhet

Att behärska en låt är ett av de sista stegen innan du släpper en låt för världen att höra. Medan mastering i den professionella världen görs av ingenjörer med särskild erfarenhet och utrustning för att göra jobbet, kan en entusiast för heminspelning med omsorg och tålamod utföra några av funktionerna för mastering. Även om det är osannolikt att det kommer att motsvara resultaten från en professionell mastering-anläggning, kan hobbyisten få viss inblick i processen genom att använda Audacity - en gratis plattformsredigerare för ljud - som ett mastering-verktyg.

Arbeta med en stereomix av ditt multispårprojekt. Mastering görs för att balansera och optimera en färdig prestanda och ju bättre din mix är, desto lättare blir det att behärska.

Öppna din mix i Audacity genom att välja "File" i menyraden. Klicka på "Importera" från rullgardinsmenyn och ladda din mixfil. Audacity kommer att tilldela det till ett spår. Upprepa processen och öppna en andra kopia av samma fil. När det tilldelas ett spår klickar du på "Mute" -knappen till vänster. Du kommer att använda denna kopia för A-B-jämförelse med din behärskade fil.

Använd Audacitys inbyggda effekter för att bearbeta det oavstängda spåret. Välj först "Utjämning" i menyraden "Effekter". Tänk på små EQ-förändringar i problemfrekvenser. Områden att titta på är extremt låg bas, under 80 hertz, där för mycket innehåll kan göra saker leriga och otydliga. Frekvenser runt 400 till 600 hertz kan ofta sänkas lite för att balansera höjder och nedgångar, och sibila frekvenser kan adresseras med nedskärningar var som helst mellan cirka 3500 och 10.000 hertz, beroende på rösterna.

Välj "GVerb" från effektmenyn om du vill sätta lite efterklang på hela mixen. Detta är ibland praktiskt för att blanda ihop röster och instrument. I allmänhet vill du bara ha en touch av reverb. Börja med en liten rumsstorlek och efterklangstid och en torr signalnivå ungefär -4,0. Spela med parametrarna tills det är svårt att säga om det finns någon effekt alls, jämför sedan det med den dämpade kopian. Du kommer troligen att bli förvånad över hur mycket efterklang som finns på din behärskade version. Se upp för att lägga till för mycket.

Öppna "Kompressor" från "Effekter" -menyn. Kompressorer och begränsare utjämnar dynamiska förändringar, vilket gör spår att låta mer "slående". Detta är en effekt som också kan överanvändas, så börja med blygsamma inställningar som förhållandet 2: 1 eller 3: 1 och korta attack- och släpptider. Avmarkera kryssrutan "Make-up Gain" om du inte behärskar en hög energi, höglåtig låt.

Tips

Många av de andra effekterna som ingår i Audacity kan användas på masteringstiden med diskretion eller för en specialeffekt. Om den färdiga versionen av din låt beror på en effekt vid mastering är det förmodligen ett tecken på att din mix behöver fungera.