Hur man använder Bluetooth på en GPS

Genom att kombinera Bluetooth med GPS kan du inte bara köra handsfree utan öppnar nya navigationsfunktioner. Anslutning av en Bluetooth-telefon till exempel till en GPS-enhet gör det möjligt för de två enheterna att kommunicera via ett trådlöst nätverk med kort räckvidd. Du kan styra GPS med rösten via telefonen. Anslutning av enheterna innebär en procedur som kallas parning.

Bluetooth-funktioner

Bluetooth-aktiverade telefoner och GPS-enheter stöder inte alla samma funktioner, men de flesta telefoner gör GPS-enheten till ett handsfree-navigationssystem när de är ihopkopplade och dirigerar deras ljud genom högtalarna på GPS. Samtal stängs av kort när GPS ger dig körinstruktioner. De flesta telefoner gör det också möjligt för dig att ringa från din GPS till räddningstjänster, intressanta platser eller personliga telefonnummer du har sparat. Vissa ger dig också tillgång till alla kontakter på din telefon eller låter dig ringa samtal med röstkommandon. Några kommer att visa inkommande texter på din GPS, där du enkelt kan se dem utan att hantera din telefon.

Välja en GPS

Om du redan äger en Bluetooth-aktiverad telefon bör nästan vilken GPS som helst med Bluetooth ge grundläggande handsfree-funktionalitet. För att gå utöver det, se GPS-tillverkarens dokumentation eller webbplatser för mer fullständig information om kompatibilitet. TomTom och Garmin erbjuder båda interaktiva sökverktyg, som gör att du kan hitta kompatibla GPS-modeller genom att välja din telefon från rullgardinsmenyerna, medan supportavsnittet på Magellans webbplats innehåller diagram över kompatibla telefoner för många av dess modeller (länkar i referenser). Genom att välja en GPS som är känd för att vara kompatibel med din telefon kan du dra nytta av tillverkarens tekniska support och njuta av fler funktioner.

Välja en telefon

Om du redan äger en Bluetooth-aktiverad GPS och behöver en telefon att para ihop den med kan du använda sökverktyg på vissa GPS-tillverkares webbplatser. På TomToms sida med Bluetooth-kompatibilitet kan du filtrera efter enhet, så att du kan välja din GPS från listan och se vilka telefoner som är kompatibla. Garmins sökverktyg är mindre flexibelt, så begränsa dina val till några telefoner och börja skriva in dem i verktyget. Notera vilka som listar din nuvarande GPS som en kompatibel modell och gör ditt slutliga val från den korta listan. Om din GPS är en aktuell modell bör den stödja de flesta Apple-, Android- och BlackBerry-smartphones.

Para ihop dina enheter

Innan du kan använda din telefon och GPS tillsammans måste de vara anslutna eller ihopkopplade. Du måste öppna installationsmenyn på varje enhet för att göra detta, ställa in en för att leta efter tillgängliga enheter och den andra för att vänta på att upptäckas. Om du till exempel parar ihop en Garmin Nuvi med en Samsung Galaxy S3, börjar du med att öppna menyn "Inställningar" på varje enhet och sedan "Trådlöst och nätverk" -menyn på Galaxy. Slå på Bluetooth på varje enhet och tryck sedan på kryssrutan "Synlighet" på Samsung. Tryck på alternativet "Ändra / lägg till" på Nuvis Bluetooth-meny, sedan "Lägg till enhet" och "OK". Välj din Galaxy från den resulterande listan.