Vad betyder det när ett samtal kommer upp Okänd uppringare?

De flesta telefoner har nu visningsskärmar där du kan se information om inkommande samtal. Nummerpresentation gör detta möjligt. I de flesta fall bör du se korrekt information om vem som ringer ett inkommande samtal, inklusive ett telefonnummer och eventuellt ett namn. I vissa fall ser du "Okänd" istället. Det finns potentiella risker förknippade med okända samtal. Hur dessa situationer hanteras beror på telefonluren, din tjänsteleverantör och några alternativ du kan kontrollera.

Nummer id

Beroende på vilket företag som tillhandahåller din telefontjänst kan du behöva aktivera nummerpresentation och i vissa fall betala för den här tjänsten. Om din telefon aldrig visar nummerpresentation, kontakta din tjänsteleverantör för att ta reda på hur du aktiverar tjänsten. Om din telefon inte har en visningsfunktion kan inte nummerpresentation visas.

Blockering

Federal Communications Commission-regler ger uppringare möjlighet att blockera nummerpresentationsinformation när de ringer, vilket förhindrar att den visas på mottagande telefoner. FCC-reglerna kräver att telefonföretag gör det möjligt att blockera nummerpresentationsinformation tillgänglig för telefonanvändare utan kostnad. Du kan välja att blockera informationen för alla utgående samtal eller bara för enskilda samtal genom att trycka på * 67 innan du ringer. Om du får ett samtal från en okänd uppringare kan den som ringer ha tagit det här steget innan han ringde. Telefonföretagen gör det möjligt för samtalare att dölja sina namn såväl som sina nummer.

alternativ

Om en uppringare har nummerpresentation är aktiverad för en telefonlinje kan han välja att tillåta ID-information för vissa samtal genom att trycka på * 82 innan du ringer. Om en uppringare kommer upp som okänd på din telefon har han inte tagit detta steg. Möjligheten att ringa anonyma samtal tillhandahålls enligt lag, liksom att tillhandahålla korrekt nummerinformation. Exempelvis är övningen av nummerpresentation, där en som ringer förfalskar information för att få det att se ut som om ett samtal kommer från ett annat nummer, förbjudet enligt 2009 Sanning i nummerpresentation.

Risker

I vissa fall kan en uppringare ha en legitim anledning att dölja sin identitet. Det kan dock också finnas olyckliga skäl för att dölja denna information. Om du får ett samtal från en okänd uppringare måste du vara medveten om att han kanske inte är den han påstår sig vara och därför bör du vara försiktig med all information du ger honom. Telefonföretag kan erbjuda möjligheten att blockera samtal från okända uppringare om du föredrar att inte ta emot dessa samtal alls.