Intressanta iPod-fakta

Apples iPod-musikspelare lanserades 2001, med ett urval av 5 GB och 10 GB-modeller, endast kompatibla med Apples Mac-datorer.

Sedan dess har tekniska framsteg sett en rad mer avancerade iPods som släppts på marknaden i en rad format, storlekar och kapacitet. Till exempel, från och med januari 2011, finns en 160 GB iPod Classic-modell som erbjuder ägare 32 gånger mer lagringskapacitet än originalet.

Förmågor

Ursprungligen tänkt som en MP3-musikspelare, har iPod gradvis blivit en multimediaspelare för alla ändamål, som kan spela musik, videor, filmer, podcasts och annat mediainnehåll, som alla är tillgängliga via iTunes-programvara och tillhörande iTunes Store.

Fotofunktioner började läggas till 2004, med lanseringen av iPod Photo, vilket gav nyare iPods möjlighet att lagra och visa foton.

Några av de nyare iPod-erna, inklusive den femte generationen iPod Nano, har till och med inkluderat videokameror, så att man kan fånga livevideo.

Spel och applikationer

Den allra första iPod kom komplett med ett enkelt spel som heter "Brick" och ett begränsat utbud av andra tilläggsfunktioner, till exempel möjligheten att lagra adresser och andra kontaktuppgifter.

I takt med att iPod-serien har utvecklats har varje ny modell infört en rad extra funktioner för att komplettera enhetens musik- och mediefunktioner.

Alla iPods kan användas som "masslagringsenheter" istället för en extern hårddisk för att flytta data mellan datorer.

År 2006 började Apple göra ett litet utbud av ytterligare spel och program tillgängliga för iPods via iTunes Store.

Användare av pekskärmen iPod Touch har nu tillgång till ett stort bibliotek med programvara, applikationer och verktyg, eftersom iPod Touch använder Apples iOS-operativsystem, gemensamt med iPhone.

Anslutning

Andra generationens iPod, som släpptes 2002, var den första som var kompatibel med Windows-baserade datorer och Apple Macintosh.

Fram till 2003, när USB-anslutning tillkom, använde alla iPods FireWire-anslutningar för att ansluta och synkronisera musik. USB-anslutning resulterade i att enheterna blev kompatibla med flera datorer.

Den kostnadsfria iTunes-programvaran används för att synkronisera musik, video och andra media med iPods och är nu tillgänglig för Mac- och Windows-plattformar. före 2004 var Windows PC-användare tvungna att använda MusicMatch för synkronisering, eftersom iTunes för Windows inte hade släppts.

Batteri-liv

Tekniska framsteg har gjort att batteriets livslängd förbättras med iPod-modeller i rad. Till exempel är den påstådda batteritiden för den första generationens iPod högst 8 timmar, jämfört med citerade 40 timmar för en fjärde generationens iPod Touch.

Apple ger detaljerad vägledning för iPod-ägare för att maximera iPod-batteriets livslängd. Liksom alla uppladdningsbara batterier bryts iPod-batterier över tiden och förväntas bara hålla full laddning under ett begränsat antal laddningscykler.