Vad är bättre för spel: Mac eller PC?

För att kunna spela grafiskt intensiva dataspel behöver du en kraftfull dator. Apple bygger vanligtvis sina Mac-datorer med Intel-processorer, kapabla grafikkort och skärmar av hög kvalitet, vilket gör dem till ett solidt alternativ för spelare. Datorer är å andra sidan kompatibla med fler spel, har fler alternativ för uppgradering och anpassning och har ofta en lägre prislapp än Mac-datorer för liknande hårdvara.

Grafik

Avancerade Mac-datorer, till exempel Mac Pro eller MacBook Pro, är utformade med kraftfulla grafikkort för att hantera grafikintensiva uppgifter som grafisk design, videoredigering och videospel. Grafikkorten varierar från modell till modell, och det finns till och med uppgraderingar inom varje modell. PC-datorer har ett brett utbud av grafikkort beroende på deras avsedda syfte. Från och med februari 2011 finns det många grafikkort tillgängliga för datorer som överträffar grafikförmågan hos de bäst utrustade Mac-datorerna - dock är avancerade grafikkort på datorer mycket dyra.

Kraft

Förutom att behöva ett kraftfullt grafikkort kräver moderna videospel snabba processorer för att bearbeta fysik och artificiell intelligens i spelet. Datorer har ett brett utbud av grafikkort. Från och med februari 2011 varierar dessa från enkärniga till sexkärniga processorer med upp till 3,3 GHz-hastigheter. Datoranvändare kan också överklocka vissa processorer för ännu högre hastigheter. Mac-datorer, särskilt Mac Pro, har också kapabla processorer. Mac Pro-serien finns med upp till 12 kärnor vid 3,33 GHz för en enorm mängd beräkningskraft. Den typen av kraft har ett pris; baspriset för Mac Pro är $ 2499 per februari 2011.

Uppgraderingar

Videospel kräver ständigt snabbare hårdvara och ny teknik för att kunna fungera som bäst. Vissa datorer kan uppgraderas i delar för att hålla koll på tekniken istället för att behöva byta ut hela datorn. De flesta bärbara datorer, oavsett om de är Mac eller PC, stöder endast hårddisk- och minnesuppgraderingar. Processorn och grafikkortet, som är viktigast för spelprestanda, kan inte uppgraderas. Mac-datorer med en anpassad formfaktor, till exempel iMac eller Mac mini, har inte heller uppgraderbara processorer eller grafikkort. Från och med februari 2011 är Mac Pro den enda Mac-datorn som kan uppgradera dessa komponenter och lägga till andra nya komponenter med PCI-kortplatser. Däremot har nästan alla stationära datorer flera PCI-kortplatser för att uppgradera sina komponenter och grafikkort för att förlänga datorns användbara livslängd.

Kompatibilitet

Datorer har ett betydligt större spelbibliotek än Mac-datorer på grund av de traditionella datorerna som spelmaskin. Många dataspel släpps för Mac mycket senare än de släpps för PC, eller så släpps de inte alls för Mac. Det finns flera verktyg, till exempel WineBottler eller CrossOver-spel, som låter dig spela PC-spel på en Mac men de är inte kompatibla med alla spel. Mac-datorer kan också köra ett Windows-operativsystem utöver Mac OS X, så att de kan spela vilket PC-spel som helst. När det gäller hårdvarukompatibilitet är Mac-datorer mycket mindre benägna att ha problem med enskilda spel på grund av hårdvarukomponenter eftersom Mac-datorer alla använder samma eller liknande delar. Datorer, å andra sidan, kan använda en mängd olika delar eller uppgraderingar, vilket kan orsaka oförutsedda problem med vissa spel.