Vilka är fördelarna med e-post, sms eller snabbmeddelanden?

E-post, sms och snabbmeddelanden är alla sätt att kommunicera med andra på potentiellt långa avstånd. E-post och snabbmeddelanden kräver Internet, medan textning sker via mobiltelefonnätverk. Mobila enheter gör det möjligt för vissa människor att använda alla dessa tre tjänster samtidigt, och vissa leverantörer av en tjänst erbjuder åtkomst till minst en av de andra två kommunikationsmetoderna.

Mobil enheter

Populariteten hos mobila enheter som telefoner och surfplattor har suddat ut gränserna mellan kommunikation via e-post, sms och snabbmeddelanden. Många av dessa enheter stöder mobila internetanslutningar. Därför är e-post ofta lika bekvämt som sms. Dessutom stöder de flesta mobila enheter appar som kan meddela användaren om ett nytt meddelande även om appen för närvarande inte används. På detta sätt kan användaren meddelas om nya e-postmeddelanden eller snabbmeddelanden på ett sätt som liknar ett nytt textmeddelande.

E-post

E-post är unik bland dessa kommunikationsmetoder på grund av det stora utbudet av innehåll det kan innehålla. Förutom kortare meddelanden rymmer e-post långa brev, uppsatser och filbilagor. Dessutom integreras den bra med HTML. Om du vill skicka ett meddelande fullt med bilder och anpassad formatering, använd e-post. E-post stöder också hyperlänkar, så att läsaren av ditt e-postmeddelande omedelbart kan visa den webbsida du refererar till. Slutligen tenderar e-post att ha det mest förlåtande svarsfönstret bland e-post, sms och snabbmeddelanden. Det finns inga fastställda regler för e-postetikett, men de flesta e-postanvändare förstår att mottagarna av deras meddelanden inte ständigt kontrollerar sina e-postkonton.

SMS

Sms upptar en mellanväg mellan e-post och snabbmeddelanden. SMS-meddelanden är begränsade till 160 tecken, så de kan aldrig vara lika långa som ett utökat e-postmeddelande. Dessutom levereras SMS-meddelanden till mobiltelefoner. Detta kan göra det möjligt för dig att nå någon snabbare än via e-post, beroende på hennes mobiltelefonvanor. Textmeddelanden skiljer sig från e-post och snabbmeddelanden eftersom textmeddelanden inte kräver någon internetanslutning. Slutligen är SMS värdefullt för kommunikation med databaser från din telefon; på vissa platser kan du enkelt dela information som tidtabeller för kollektivtrafik och väderprognoser genom textmeddelanden.

Direktmeddelande

Chattjänster varierar beroende på plattform, men de kräver alltid en internetanslutning. Vanligtvis tillåter chattjänster dig bara att ansluta till personer som använder samma tjänst, även om vissa tillåter dig att ansluta till konkurrerande tjänster. När du är ansluten kan du chatta i realtid med någon av dina kontakter som är inloggad samtidigt. Eftersom den andra användaren också är inloggad är chattjänster vanligtvis mycket mer omedelbara än e-post eller sms. AOL Instant Messenger, Apples iMessage och internetsamtalstjänsten Skype är tre av de mest använda chattjänsterna.