Vad är skillnaden mellan PAL och NTSC för Wii?

Nintendos videospelkonsoler har haft världsomspännande popularitet sedan 1980-talet. Från och med april 2011 har den senaste konsolen - Wii - inte varit något undantag. Olika länder ser TV och spelar spel olika från varandra, delvis på grund av skillnader i videostandarder runt om i världen. Nintendo har inte haft något annat val än att anpassa sig till dessa standarder för att bibehålla sitt globala videospelsimperium.

Videostandarder

NTSC och PAL är de två vanligaste videostandarderna över hela världen. NTSC står för "National Television Systems Committee" och är uppkallad efter den grupp som utvecklat denna standard. Den används i hela Nordamerika och Japan och har en upplösning på 525 horisontella linjer. PAL, som står för Phase Alternating Line, är en europeisk tv-standard som också används någon annanstans i världen. Den har en högre upplösning på 625 horisontella linjer.

Nintendo Wii över hela världen

Olika bitar av videoutrustning måste kunna kommunicera med varandra för att kunna arbeta tillsammans. Eftersom olika videostandarder finns i länder där Nintendo har en marknadsnärvaro har Nintendo varit tvungen att skapa versioner av sin Wii-videospelkonsol som fungerar med var och en av dessa standarder. Nintendo utvecklade NTSC- och PAL-versioner av Wii så att konsolerna kunde säljas i många länder, snarare än bara några få.

Överväganden

Bara för att olika grupper av länder förlitar sig på samma videostandard betyder inte automatiskt att Wii-spel från ett land kommer att fungera i ett annat lands Wii som använder samma videostandard. Vid Wiis första släpp bekräftade Nintendo att både Wii-konsoler och Wii-videospelskivor skulle vara regionlåsta. Även om det är möjligt att hacka din Wii så att den kommer att spela spel i en annan region, varierar lagligheten att göra det från land till land - och du kommer säkert att ogiltigförklara din Wiis garanti.

Varning

Om du har en brinnande önskan att spela Wii-spel som bara släpptes någonsin i Storbritannien, men du bor i USA, kanske du först tror att allt du behöver göra är att köpa en Storbritannien Wii. Tyvärr, för att videoutrustning ska fungera tillsammans, måste den alla använda samma videostandard - eller kunna konvertera från en standard till en annan, som vissa regionfria DVD-spelare gör. Med andra ord, för att du ska kunna använda en PAL Wii måste du ha en PAL-TV, annars fungerar din utrustning inte korrekt tillsammans.