Varför är satellitinternet så dyrt?

Satellitinternet är ökänt dyrt men tyvärr är satellit det enda sättet att få någonting som liknar bredbandsinternet i områden där DSL eller kabelbredband inte är tillgängligt för många. De enda andra alternativen, som också är mycket billigare, är uppringning och ISDN, men dessa metoder är för långsamma för de flesta av dagens Internet. Satellitinternet är också långsammare än andra bredbandsanslutningar och det finns en inneboende tillförlitlighetsfråga på grund av väderförhållanden och mer.

Avstånd

Satellitinternet har en extremt lång rundresa eftersom det, som namnet antyder, använder satelliter som kretsar kring jorden. Detta innebär att till exempel dina Google-sökförfrågningar strålas upp till en satellit på en tur-retur på tiotusentals mil. Detta jämförs med den mycket mindre rundresan med andra internetanslutningar som i princip bara använder kablar till det lokala telefonväxeln.

Satelliter

Satelliter innehåller, inte överraskande, extremt dyra hårdvarubitar, som kostar många miljoner dollar att bygga och miljontals mer att starta i rymden. På grund av detta gör det hela affärer med satellit Internet extremt dyra. Detta är vad som gör satellitbandsbredden så dyr. För hem som redan har installerade parabolantenner är installationskostnaderna troligtvis billigare eftersom det kan vara möjligt att använda en del av din befintliga maskinvara för att hjälpa dig att komma åt Internet.

Annan hårdvara

Maskinvaran som du behöver köpa och installera för att få åtkomst till satellitinternet är också dyr. Du behöver en parabolantenn, ett satellitmodem och alla nödvändiga kablar. Från de största leverantörerna av satellitinternet kan du vanligtvis köpa allt i ett paket, inklusive installation och din månatliga prenumeration.

Installation

En DSL-anslutning till Internet är något som alla hemanvändare enkelt kan ställa in när de har köpt ett bredbandsinternetkonto. Allt de behöver göra är att ansluta bredbandsroutern och följa några grundläggande instruktioner. Det är en helt annan fråga för satellitinternet, där en professionell entreprenör måste komma till ditt hus för att installera all hårdvara och kablar. Det är inte något som en vanlig hemanvändare kan göra.