Kablar som behövs för att bygga en dator

Datorer kräver två typer av kablar: elkablar och dataöverföringskablar. I vissa fall hanterar dataöverföringskablar också elfunktionen, vilket gör att en enhet kan fungera utan en separat elektrisk anslutning. Om du bygger en dator från början bör du sluta med alla kablar du behöver helt enkelt genom att köpa hårdvarukomponenterna själva, som vanligtvis kommer med nödvändiga kablar. För nötiga byggnader kanske du tar slut på en viss typ av kabel, i vilket fall du måste köpa mer.

Externa elektriska kablar

Många externa enheter, som skrivare och högtalare, behöver egen strömförsörjning. Det betyder att de behöver vanliga elektriska kablar som kan anslutas till ett överspänningsskydd. Din dators strömförsörjningsenhet behöver också en av dessa, liksom en fristående bildskärm om du har en. Om du av någon anledning behöver köpa en AC / DC-nätadapter från tredje part, se till att du matchar adapterns strömstyrka och spänningsspecifikationer till hårdvarukraven så exakt som möjligt.

Externa datakablar

Varje icke-trådlös extern enhet behöver en dataanslutning till din dator. Många enheter använder det standardiserade USB-kabelformatet. Se till att alla datorer du bygger har tillräckligt med USB-portar för att rymma dessa enheter. Andra enheter kräver olika typer av kablar. Om du använder en trådbunden internetanslutning behöver du förmodligen en Ethernet-kabel. Högtalare kräver vanligtvis sina egna kablar och slutar ofta antingen i en TRS-kontakt eller en RCA-kontakt. En bildskärm kräver antingen en VGA-, DVI- eller HDMI-kabel. Din skrivare och skanner kan behöva en parallellportkabel om de inte använder USB. Musen och tangentbordet behöver PS / 2-kablar om de inte använder USB. Observera att parallella portar och PS / 2-portar har blivit föråldrade men fortfarande finns tillgängliga för försäljning. Se till att din dator kommer att kunna rymma den här typen av anslutningar fysiskt om du planerar att använda dem.

Interna elektriska kablar

Varje hårdvara i din dator behöver elektrisk ström, antingen från strömförsörjningsenheten eller moderkortet direkt. De flesta hårdvarukomponenter som fysiskt ansluts till moderkortet, som CPU och RAM, behöver inte strömkablar. Några kanske, till exempel CPU-fläkten, som kommer med den nödvändiga kabeln. Under tiden måste andra komponenter som ditt grafikkort, hårddisk, DVD-enhet och till och med moderkortet själv anslutas till nätaggregatet. PSU levereras med olika typer av strömkablar, till exempel SATA-strömkablar, PCI-express-strömkablar och en speciell kabel för moderkortet. PSU-enheter har ett begränsat antal tillgängliga strömkabelanslutningar samt en övergripande wattgräns, så se till att du köper en tillräckligt robust PSU som inte går tom.

Interna datakablar

Varje maskinvara i din dator behöver en dataanslutning till moderkortet. Externa enheter ansluts till moderkortet via en port på utsidan av datorn. Inuti måste du använda anslutningskablar. De flesta interna enheter, såsom hårddiskar och DVD-enheter, använder SATA-datakablar. Dessa kablar ansluts till SATA-kortplatser på moderkortet. Enheter som ansluter till moderkortets PCI-baserade kortplatser kräver vanligtvis inte datakablar eftersom designkonventioner vanligtvis kräver att enheterna själva ansluts till kortplatserna på moderkortet, vilket är fallet med moderna grafikkort.