Kan MP3-spelare spela WAV-filer?

Uttrycket "MP3-spelare" är något vilseledande och får vissa konsumenter att tro att enheten bara spelar MP3-filer. I själva verket kan dessa spelare spela flera format av musikfiler och kan erbjuda ytterligare funktioner som videouppspelning. Eftersom flera ljudfilformat vanligtvis stöds måste du bestämma vilket format som bäst passar dina behov.

Vanliga format

De flesta MP3-spelare har stöd för flera ljudfiltyper. Förutom MP3-filer inkluderar vanliga filformat WAV-, WMA-, OGG-, AAC-, M4A- och FLAC-filer. En del av dessa filtillägg hänvisar faktiskt till fil "behållare", som innehåller data för att spela upp musiken, medan andra tillägg beskriver själva data. Vad som är viktigt att komma ihåg är att för nästan alla MP3-spelare är WAV-filer en filtyp som stöds allmänt.

MP3- och WAV-skillnader

En av de grundläggande skillnaderna mellan MP3- och WAV-formatet är filstorlek. WAV-filer använder vanligtvis inte någon form av komprimering, så de är mycket stora - en låt kan vara 50 megabyte eller mer! Tillbaka i början av MP3-spelare översteg 50 MB tillgängligt minne i många av dessa enheter, så en "förlorad" komprimeringsstandard utvecklades som kallades MP3. Dessa filer är mycket mindre men tenderar att försämra ljudkvaliteten.

Mp3 spelare

MP3-spelare produceras av ett brett utbud av teknikföretag. De mest populära alternativen är Apple iPod, Microsoft Zune och SanDisk Sansa. Alla tre spelar WAV-filer. Några andra MP3-spelartillverkare som också stöder uppspelning av WAV digitala ljudformat inkluderar Archos, Coby, Philips, Samsung, Sony och Toshiba. Förutom vanliga MP3-spelare kan andra enheter spela upp WAV-filer, inklusive många mobiltelefoner och digitala stereoanläggningar.

Filkonvertering

Det kommer att vara en sällsynt händelse om du stöter på en digital ljudenhet som inte stöder uppspelning av WAV-filformat. Om du gör det finns det dock flera kostnadsfria eller billiga verktyg som kan konvertera WAV-filer till praktiskt taget alla andra ljudfilformat, inklusive MP3. Även om din enhet stöder WAV-filuppspelning kanske du vill konvertera dina WAV-filer till ett mindre filformat för att spara lagringsutrymme och maximera antalet låtar som kan lagras på din enhet.