Farorna med att träffa människor online

"På Internet vet ingen att du är en hund", skämtar en hund till en annan i den berömda "New Yorker" -teckningen av Peter Steiner. Pithy uttalandet inkapslar den roliga sidan av Internet anonymitet - men säger ingenting om dess faror. Samma anonymitet som främjar yttrandefrihet skapar också en miljö där bedragare, sexuella rovdjur och andra otrevliga karaktärer kan trivas.

Scammers och Con Men

Att träffa människor på Internet, särskilt genom online-dateringar, framställs som ett motgift mot ensamhet. Något som inte ofta nämns är dock att bedragare och con men också ofta besöker webbplatser för community och dejting för att dra nytta av den ensamheten.

En bedragare väljer ett eller flera mål och jobbar långsamt för att bygga upp sina offers förtroende. Han kommer att verka som den perfekta mannen - hålla kontakten, skicka gåvor, få offret att känna sig speciellt - tills han en dag ber om pengar och lovar att betala tillbaka dem så snart som möjligt. Anledningen varierar och ofta bifogas en hjärtskärande historia, till exempel en medicinsk nödsituation som han inte har pengar att täcka, en död i familjen eller ett rån. Även om en opartisk, yttre observatör skulle se detta som en anledning att misstänka något, litar offret då på bedragaren och pengarna skickas. Med tiden finns det fler och fler nödsituationer, fler anledningar till att bedragaren ber om pengar, och snart är offret sönder, eventuellt till och med i skuld. Vid den tiden bryter bedragaren bort all kontakt och försvinner.

Enligt Nickolas Savage, biträdande sektionschef för FBI: s cyberavdelning, är den genomsnittliga förlusten för ett offer för ett sådant system mellan $ 15 000 och $ 20 000, även om det har förekommit fall där bedragare extraherat hundratusentals dollar från sina offer, med en con man lyckas få en framgångsrik chefs hela livssparande - nästan en miljon dollar - innan han arresterades 2012.

Utpressare och utpressare

Att hålla privat information privat verkar vara sunt förnuft, men när man chattar på nätet fastnar vissa i ögonblicket och glömmer att de potentiellt blir sårbara för en ond cirkel av utpressning och utpressning. Efter att ett offer har delat personlig information eller, ännu värre, att kompromissa med foton med en utpressare, hotar han henne med att dela den offentligt och kräva pengar eller mer kompromissande material. Alternativt kommer han att publicera informationen på en webbplats och kräva pengar för att ta bort den. Savage kallar detta "sextortion", eftersom det utpressade materialet ofta innehåller sexuellt innehåll.

Tjuvar

Canny-inbrott har vänt sig till Internet för att få information om potentiella märken. Erfarna och avslappnade Internetanvändare bör vara uppmärksamma på att dela för mycket information med en onlinevän, eftersom han kanske inte är något annat än en tjuv som vill ta reda på sitt offer hemadress, dagliga schema och kommande semesterplaner. När de väl vet att huset kommer att stå tomt under en längre tid, strejker inbrottstjuvarna; människor som bor på en isolerad plats kan vara särskilt utsatta.

Lögnare

Vissa lögnare på nätet är inte intresserade av att stjäla pengar eller ägodelar - de vill helt enkelt ha sitt offrets kärlek, omtanke och stöd eftersom de kämpar med en sjukdom som de inte har, ett beteende som kallas "Munchausen via Internet." Sådana människor kan gå med i online-supportgrupper för den sjukdom de låtsas ha eller helt enkelt bli vän med dig individuellt. när deras lögner avslöjas kan de be om ursäkt, slå ut eller helt enkelt försvinna bara för att dyka upp igen någon annanstans och göra samma sak.

Sexuella rovdjur

Även om TV-program som Chris Hansens "To Catch a Predator" -serie har allmänt publicerat riskerna för barn, är vuxna också utsatta för sexuella rovdjur online. Ett rovdjur som riktar sig till vuxna kan registrera sig för dejtingsajter, varav många inte gör bakgrundskontroller för tidigare brottsliga övertygelser, eller helt enkelt lurar runt stora onlinegrupper när han väl har hittat ett lämpligt offer spenderar han lite tid på att bygga upp hennes förtroende, ordnar ett möte och slår sedan till.