Kan jag få tillfälligt internet när jag är på semester?

Även när du är tusentals mil borta från hemmet är det möjligt att vara online under varje sekund av din semester tack vare enheter som smartphones, mobila hotspots, internet-USB-minnen och mer. De flesta mobiloperatörer och internetleverantörer erbjuder en mängd olika produkter och planerar att tillgodose olika stilar av webbsurfningsbehov utomlands. Bestäm hur mycket tid du kommer att spendera online, liksom vilken typ av enheter du kommer att använda för att komma åt webben på din semester, för att hitta det bästa tillfälliga internetalternativet för dina behov.

3G / 4G USB-minnen

3G- eller 4G USB-minnen är utformade för att ge internetåtkomst till en enda bärbar dator, netbook eller vilken kompatibel enhet som helst med USB-kortplats. När du har köpt USB-minnet måste du betala för en viss dataplan som erbjuds av operatören för att få tillgång till internet, antingen mot en daglig eller en månadsavgift. När du har aktiverat planen och anslutit pinnen till din dator kan du ansluta till operatörens mobilnät för internetåtkomst.

Mobila hotspots

Liksom 3G / 4G USB-minnen fungerar mobila hotspot-enheter från ett 3G / 4G-nätverk, men de kan erbjuda internetåtkomst till mer än en Wi-Fi-aktiverad enhet. Till exempel, efter att ha betalat för en mobil hotspot-enhet och önskad dataplan, kan du använda en bärbar dator eller annan enhet för att ansluta till nätverket som tillhandahålls av den mobila hotspot via Wi-Fi. De flesta hotspots tillåter att flera enheter ansluter samtidigt, så mobila hotspots är idealiska enheter för familjer som reser tillsammans.

Internetdelning via telefon

Många smartphones kan fungera som mobila hotspots om telefonen är kapabel och mobiloperatören erbjuder en hotspot-tjänst; denna process är känd som "internetdelning". Att använda en smartphone som en hot spot kan också medföra en avgift utöver telefonens mobilabonnemang. Beroende på vilken typ av smartphone du kanske kan skapa en hotspot genom att direkt ansluta telefonen till en bärbar dator med en kabel eller trådlöst.

Gratis Wi-Fi-hotspots

Om du bara vill använda internet minimalt och är villig att resa kan resurser som gratis Wi-Fi eller internetkaféer vara lämpliga för att tillgodose dina behov. Ett växande antal hotell erbjuder gratis Wi-Fi på rummet eller i hotellets lobby, eller så kan de erbjuda ett Ethernet-uttag för att fysiskt ansluta en bärbar dator till internet. Även om dessa alternativ är gratis är nackdelen med att använda en internetkälla som du inte känner till att anslutningen kan vara opålitlig och osäker, vilket gör att du är benägen för hackare. Om du väljer att använda ett gratis offentligt Wi-Fi-nätverk istället för ett personligt mobilbaserat nätverk, besök aldrig några webbplatser - som din banks - som visar din konfidentiella information och alltid loggar ut från alla personliga konton du besöker.