Hur lång tid tar laddningen på en TomTom?

Om du främst använder din GPS i en bil eller lastbil håller du antagligen den inkopplad hela tiden och tänker sällan på batteriet. De flesta modeller från TomTom och andra ledande tillverkare kan dock drivas med batteriström under olika tid. Detta kan vara särskilt bekvämt i stadsmiljöer eller semesterplatser, där det är en del av resan att lämna bilen och gå till din destination.

Liv per laddning

Innan du kopplar ur TomTom och lämnar bilen är det viktigt att förstå att din batteritid kommer att begränsas med de flesta bilorienterade modeller. Enligt specifikationerna som publiceras på TomToms webbplats erbjuder de flesta enheter maximalt två till tre timmars användning. Det är inte så mycket av en begränsning som det verkar, om du kommer ihåg att stänga av enheten när du når din destination och sedan slå på den när du är redo att gå tillbaka till din bil. Om du vill se den nominella batteritiden för din specifika modell, leta upp den på TomToms webbplats och klicka på fliken "Specifikationer" på enhetens produktsida.

Förlänger batteriets livslängd

Det finns ett antal faktorer som kan påverka laddningstiden för ditt GPS-batteri. Till exempel förbrukar en stor skärm vanligtvis mer ström än en liten. Det är utanför användarens kontroll, men det finns flera saker du kan göra för att minimera batteriets urladdning. Minska skärmens ljusstyrka till 50 procent och minska dess energiförbrukning kraftigt. Sänk volymen till 30 procent, eftersom du inte klarar av vägbuller. Om din TomTom har Bluetooth- eller Wi-Fi-funktion, inaktivera dem tillfälligt. Vissa modeller har en ljussensor för att justera skärmens ljusstyrka, och den kan inaktiveras. Aktivera "Battery Saving Preferences", vilket möjliggör andra små justeringar.

Påfyllning

Om du ska vara in och ut ur din bil och olika destinationer hela dagen, utnyttja alla möjligheter att fylla på ditt GPS-batteri. Även om de flesta modeller kan ta upp till två timmar för full laddning, förlänger du batteriets livslängd genom att ansluta till 15 till 20 minuter när du reser mellan platser. Håll en nätadapter i fickan när det är möjligt och leta efter möjligheter att använda den. Få restauranger eller kaféer kommer att missa sina betalande kunder en möjlighet att koppla in några minuter medan de äter.

Laddning och batteritid

Inget uppladdningsbart batteri räcker för evigt, och du kanske upptäcker att TomToms okomplicerade prestanda med tiden börjar försämras. Ersättningsbatterier är tillgängliga från TomTom-återförsäljare eller företagets webbplats och från vissa tredjepartsleverantörer. Micro-USB-kontakten som används för laddning och dataöverföring kan också misslyckas med tiden, speciellt om du ofta kopplar bort GPS. Om kontakten på din laddare går sönder kan du helt enkelt byta ut laddaren. Om kontakten på din TomTom slutar fungera måste enheten dock repareras hos ett auktoriserat servicecenter.