Så här får du tillgång till SIM-kortdata

För det mesta är den enda gången du behöver komma åt ditt SIM-kort när du gör det med ett gem - du vet, för att trycka på den lilla knappen, knäpp ut kortet och skjut in det i en blank ny telefon. Det beror på att SIM-kort, som är väsentliga för att säkra din telefon och länka den till ditt personliga nummer och tjänsteleverantör, faktiskt lagrar en mycket begränsad mängd information (framför allt dina kontakter). Om du fortfarande gungar på ett äldre SIM-kort och din popularitet är så ur listan att det är dags att rensa upp lite utrymme för kontakter, kan du komma åt den informationen, men processen beror på om du har en Android-enhet eller en iPhone.

På iOS

Medan chipliknande SIM-kort vanligtvis bara lagrar serviceinformation, kontakter och en smula sms, innehåller de ibland appar (ofta irriterande) förinställda av din operatör. På Apple-enheter är den vanligaste orsaken till att du vill komma åt ditt SIM-data att ta bort dessa oönskade applikationer - det är lyckligtvis smärtfri process.

Tryck på "Telefon" på din iPhones inställningsmeny och välj sedan "SIM-applikationer". Härifrån kan du se vilka appar som tar upp SIM-kortdata. Om du vill ta bort någon av dem, ta bort hur du skulle göra med en app - tryck bara på och håll ikonen tills den vickar och tryck sedan på "X" som visas. Vissa standardappar kan dock inte tas bort.

På Android

För att ta en titt på data på ditt Android-installerade SIM-kort öppnar du appen Inställningar genom att svepa nedåt för att komma till rullgardinsmenyn. Från Inställningar trycker du antingen på "Om telefonen" eller söker efter "Om telefonen" och väljer sedan "Status" och "SIM-status" för att se data om ditt telefonnummer, tjänstestatus och roaminginfo.

När du väl är där finns det inte så mycket du kan göra med ditt korts data än att se vad som finns där. För att hantera data kan du dock vända dig till en uppsjö av SIM-kortappar från tredje part som är gratis att ladda ner från Google Play. Appar som SIM Tool Manager och My SIM Toolkit Manager låter dig inte bara visa SIM-kortdata, de låter dig ändra kontaktinformation, radera kontakter och exportera kontakter till en fil för säkerhetskopieringsändamål.

SIM-ple försiktighetsåtgärder

Oavsett vilken typ av telefon du har, var medveten om att det är olagligt att manipulera med ditt SIM-kort för att "låsa upp" din smartphone - eller låta den använda ett annat operatörsnätverk - medan du är under operatörskontrakt. Som sådan vill du hålla din datahantering begränsad till att ändra dina kontakter.

När ditt kontrakt med din tjänsteleverantör löper ut kan du helt enkelt ringa din operatör och begära att de låser upp din telefon - enligt lag måste operatörerna följa det.