Hur man tar reda på om någon har installerat spårningsprogramvara på din dator (8 steg)

Du kan använda din dator för att handla online, bank, skatteförberedelser eller andra aktiviteter som involverar din känsliga personliga information. För det mesta är det säkert att utföra dessa aktiviteter och du behöver inte oroa dig för att någon spårar dig och stjäl dina data. Om någon har installerat spårningsprogramvara på datorn kan han dock ha tillgång till en mängd information, inklusive ditt bankkonto eller personnummer. Vissa företag installerar spårningsapplikationer på din dator för reklamändamål som inte stjäl dina data men kan sakta ner maskinen avsevärt. Även om programvaran är dold kan du hitta tips om att den har installerats på din dator.

Steg 1

Var uppmärksam på datorns prestanda. Om det går mycket långsammare än normalt eller om program fortsätter att krascha, kan spionprogram ha installerats.

Steg 2

Klicka på "Start" -knappen och skriv "säkerhet" i sökfältet (utan citat här och efterföljande kommandon). Klicka på "Ändra säkerhetsinställningar" för att titta på datorns säkerhetsinställningar och fortsätt kontrollera dem regelbundet. Vissa spionprogram ändrar dina inställningar upprepade gånger även efter att du har ändrat dem igen.

Steg 3

Undersök din webbläsare för nya konstiga tillägg eller verktygsfält. Om du ser ett verktygsfält som du inte installerade kan ett spårningsprogram ha installerat det.

Steg 4

Leta efter popup-annonser som visas flera gånger när du surfar på Internet. Ibland visas dessa annonser så snart du slår på datorn eller när internetåtkomst är inaktiverad.

Steg 5

Tryck på "Ctrl-Shift-Esc" för att öppna Windows Aktivitetshanterare och klicka sedan på fliken "Processer". Leta efter ovanliga program, processer eller applikationer som körs under ett annat användarnamn än ditt eget.

Steg 6

Klicka på "Start" och "Alla program". Undersök listan med program för konstiga nya applikationer som du inte installerade. Leta efter program som GoToMyPC eller LogMeIn. Dessa är legitima program som ger en fjärranvändare tillgång till din dator.

Steg 7

Leta efter konstiga ikoner i aktivitetsfältet. Dessa är program som för närvarande körs. Klicka på den lilla pilen i aktivitetsfältet för att se fler program som körs.

Klicka på "Start" -knappen och skriv "brandvägg" i sökrutan och klicka sedan på "Windows-brandvägg." Klicka på "Tillåt ett program eller en funktion genom Windows-brandväggen." Kontrollerade program får köras genom din dators brandvägg. Leta efter okända program som är aktiverade för att skicka och ta emot data via brandväggen. Avmarkera det om du inte känner igen ett program.