Så här använder du pekplattan på MacBook

Pekplattan på en MacBook, även känd som Multi-Touch Trackpad, erbjuder olika funktioner jämfört med pekplattor som finns på Windows-baserade bärbara datorer. Du kan använda upp till fyra fingrar för att komma åt olika funktioner på MacBook-pekplattan, inklusive rullning, bildrotation, zoomning, markering och för att komma åt Application Switcher-verktyget. Dessa funktioner gäller MacBook, MacBook Pro och MacBook Air. Pekplattans funktioner kan anpassas med Trackpad Utility som följer med din MacBook.

Alternativ med en och två fingrar

Steg 1

Placera ett finger på pekplattan och skjut den i valfri riktning för att flytta markören över skärmen.

Steg 2

Tryck en gång på pekplattan medan markören är på vilken ikon som helst för att välja den ikonen.

Steg 3

Tryck två gånger på pekplattan medan markören är på vilken ikon som helst för att aktivera den. När det gäller applikationer startar applikationen. När det gäller dokument eller andra filer öppnas filen genom att starta lämplig applikation.

Steg 4

Tryck på botten av pekplattan med ett finger. Flytta sedan ett annat finger över pekplattan. Detta flyttar markören över skärmen och markerar text eller ikoner i dess väg.

Öppna en bildfil eller PDF med Preview eller annat program för bildvisning. Placera två fingrar på pekplattan och rotera fingrarna för att rotera bilden. Dra fingrarna från varandra för att zooma in på bilden. Dra fingrarna närmare varandra för att zooma ut från bilden.

Alternativ för flera fingrar

Steg 1

Placera tre fingrar på pekplattan och svep nedåt för att omedelbart gå till botten av en sida. Svep tre fingrar uppåt för att gå till början av sidan. Obs: Detta fungerar inte med alla applikationer.

Steg 2

Placera fyra fingrar på dynan och svep uppåt. Alla öppna fönster rensas från skrivbordet. Upprepa denna åtgärd så återgår de till sin tidigare position.

Steg 3

Svep nedåt med fyra fingrar. Alla öppna fönster kommer att minskas i storlek, placerade sida vid sida i mitten av skärmen.

Steg 4

Svep åt sidan, vänster eller höger, med fyra fingrar. Verktyget Application Switcher visas på skrivbordet och visar alla program som körs. Flytta två fingrar åt vänster eller höger på pekplattan för att bläddra igenom dessa applikationer.

Svep uppåt på pekplattan med två fingrar medan du håller ner kontrollknappen. Detta kommer att zooma in på skärmen där markören är. Svep nedåt medan du håller ner kontrollknappen för att återställa skärmen till normal.

Anpassa din pekplatta

Steg 1

Klicka på Apple-logotypen längst upp till vänster på skrivbordet. Klicka sedan på "Systeminställningar". Klicka sedan på ikonen Styrplatta under "Maskinvara".

Steg 2

Använd de tre rullningsinställningarna högst upp på styrplattans skärm för att justera spårningshastighet, dubbelklicka på hastighet och rullningshastighet, från långsam till snabb.

Steg 3

Välj de önskade fingrarna genom att klicka på kryssrutorna bredvid "Tryck för att klicka", "Dra", "Draglås" och "Sekundärt klick".

Steg 4

Testa dina inställningar med hjälp av ovanstående funktioner medan fönstret Inställningar för styrplattan fortfarande är öppet.

Testa tre- och fyrfingersfunktionerna i fönstret Inställningar för styrplattan. När du är nöjd med dina inställningar klickar du på det röda "X" längst upp till vänster i fönstret för att stänga inställningarna. När du stänger fönstret sparas dina alternativ automatiskt.