Hur man reparerar en svag LCD-skärmmodul

Flytande kristallskärmar eller LCD-skärmar ger enastående kvalitet och oöverträffad tydlighet i visuella medier. LCD-skärmar finns i många former, från TV-apparater till smartphones, efter att ha satt en gyllene standard för underhållning och visuell teknik. Dessa skärmar fungerar med vanliga delar och är ofta enkla att reparera om de börjar dimma.

Varning

Var försiktig när du bestämmer hur och även om du ska reparera en svag LCD-skärm. Vissa skärmar är lättare att reparera än andra, medan du inte bör försöka reparera andra alls. Du bör hantera gamla skärmar, till exempel klassiska mobiltelefoner eller alla äldre eller äldre LCD-skärmar, med stor försiktighet. Överväg att be en professionell att hjälpa dig med reparationer, eftersom du kan orsaka permanenta skador på dessa föremål. Oaktsamhet och okunnighet kan också permanent skada moderna skärmar också. Om din skärm förblir under en garanti, ogiltigförklara den inte genom att öppna enheten. Kontakta din tillverkare och låt företaget reparera det åt dig.

Bakgrundsbelysning

En vanlig skyldig för en svag LCD-skärm ligger i en felaktig fluorescerande bakgrundsbelysning, känd som ett CCFL-fel. Varje LCD-skärm varierar i konstruktion och storlek, så se tillverkarens dokumentation om hur du tar bort eventuella ytterhöljen och, om det behövs, själva skärmen när du arbetar med en bärbar dator eller datorskärm. Andra komponenter, till exempel kopparjord eller LCD-styrkort, kan hindra dig. Observera noggrant dessa föremål och deras rätta placeringar och flytta dem sedan försiktigt tills du kommer åt CCFL-lampan. Lampan kan vila i sin egen plats, beroende på vilken typ av skärm du arbetar med. Ta bort gummilocket från den gamla glödlampan i båda ändarna och placera dem på den nya glödlampan. En strömkabel ska anslutas i ena änden och kan kräva att du löd den på plats. När du är klar, byt försiktigt ut CCFL och alla andra komponenter i displaymodulen och testa sedan din LCD-displaymodul. Det bör återgå till sin tidigare ljusstyrka.

Strömförsörjning

Om en ny glödlampa inte åtgärdade problemet kan andra hårdvaruproblem få skärmen att dimma. Ta isär skärmmodulen igen och undersök nätsladden som fäster till CCFL för att säkerställa att den sitter ordentligt. Den ska komma i kontakt med metall eller en ledning på själva glödlampan och bör inte fästas på gummikåpan som förhindrar eller dämpar strömmen till glödlampan. Om detta inte löser ditt problem, undersök istället LCD-skärmens strömförsörjning. När du har att göra med en TV eller en fristående bildskärm blir detta mycket viktigt. Du kanske bara behöver byta ut en sladd som ansluts till ett uttag. Om det är svårare kan ett helt strömkort inuti en LCD-TV kräva byte. Om din enhet inte längre omfattas av garantin, se tillverkarens dokumentation för mer information.

Andra reparationer

Andra komponenter kan bidra till en svag skärm på en LCD-skärm, inklusive defekta kondensatorer, transistorer och växelriktare. Med rätt elektrisk utrustning, som en voltmeter, kan du mäta strömmen av elektrisk ström genom några av dessa komponenter för att bestämma korrekt funktion. Även om det är möjligt att byta ut dessa komponenter om du har tillräcklig erfarenhet, kan du också skada LCD-enheten permanent om du gör ett misstag. Tänk på en verkstad om du inte har yrkesutbildning.