För- och nackdelar med Amazon Kindle

I november 2010 utsågs den senaste versionen av Amazon Kindle vid den tiden till Editors Choice bland tillgängliga e-bokläsare av CNET: s redaktörer. Användare av enheten kan ladda ner över 230 000 böcker direkt från Amazon.com och har också tillgång till ett bibliotek med offentliga böcker. I juni 2010 svarade Amazon på konkurrens från andra e-bokläsare som Barnes och Noble Nook och Apple iPad genom att sänka priset på sina Kindle- och Kindle DX-läsare. Från och med 2011 börjar Kindle på $ 139.

Pro: Gratis 3G-anslutning

Kindle kräver en internetanslutning för att kommunicera med Amazon Whispersync-nätverket, så att Kindle kan ladda ner nya Kindle-böcker och samordna dessa böcker mellan olika Kindle-aktiverade enheter som smarttelefoner och skrivbord. Medan den 3G-aktiverade enheten kostar mer än endast Wi-Fi-modellen, behöver användarna inte betala några extra månatliga kostnader för 3G-nätverket.

Pro: E-Ink

Kindle använder ett elektroniskt bläck, eller E-Ink, display som ger skarp text och bilder samtidigt som den använder mindre ström, vilket gör att Kindle har en längre batteritid.

Nackdel: Visningsbegränsningar

Amazon Kindles E-Ink-teknik begränsar skärmen till endast svartvitt. Displayen är inte bakgrundsbelyst och kan inte läsas i mörkret.

Con: Begränsad funktionalitet

Amazon Kindle erbjuder få funktioner utöver dess huvudfunktion som e-bokläsare. Som jämförelse erbjuder konkurrenter som Apple iPad bredare funktionalitet genom att tillåta nedladdning av ytterligare applikationer som utökar användningen av enheten utöver att bara vara en e-bokläsare.

Nackdel: Tangentbordsnavigering

Kindle förlitar sig på ett tangentbord för att navigera, medan konkurrenter som Galaxy Tab och Barnes och Noble Nook är pekskärmsbaserade.

Con: Inget EPUB-stöd

EPUB är en öppen filstandard för e-böcker som används av offentliga bibliotek och gratis gratis bokbibliotek som Google Books. Kindle stöder inte EPUB-bokformatet.