Webbaserad e-post vs. ISP

Ett av de viktigaste besluten när du konfigurerar din e-post för ditt hem eller företag är om du ska använda en webbaserad e-postlösning eller vända dig till en Internetleverantör (ISP) för att hantera din e-posttrafik. Båda alternativen har sina för- och nackdelar. I slutändan beror beslutet på hur mycket pengar du har att spendera och vikten av att underhålla din e-posttjänst.

Hur e-post fungerar

När du kontrollerar din e-post på din dator går e-postmeddelandet inte direkt från avsändaren till dig. Det går först igenom ett antal mellanliggande datorer, kallade e-postservrar. E-postmeddelandet finns i ett elektroniskt kuvert med vägbeskrivning till den slutliga destinationen. Anvisningsdelen av e-postmeddelandet kallas "rubriken" och innehåller information såsom den tid e-postmeddelandet skickades, storleken och destinationen. När e-postmeddelandet kommer till sitt slutliga servermål, sitter det där tills det hämtas av ditt e-postprogram.

Webbaserad e-post

Med hjälp av webb-e-post kan du söka efter e-postmeddelanden på vilken dator som helst som har en webbläsare installerad. Det spelar ingen roll var i världen du är, du kan fortfarande komma till din e-post. För att hämta din e-post, navigerar du till din e-postleverantör med webbläsaren som du skulle navigera till en webbsida. Väl där loggar du in och webbläsaren laddar ner e-postmeddelandet åt dig. Den största fördelen med webbaserad e-post är att den i många fall är gratis, och det finns ett antal företag runt om i världen som erbjuder denna tjänst.

ISP-e-post

Med en ISP finns din e-postadress på ISP: s servrar. För att kontrollera e-post måste du konfigurera en e-postklient för att ansluta till ISP-mailservern och ladda ner dina meddelanden. Om din Internetleverantör går ner eller inte kan nås finns det inget sätt för dig att komma till dina e-postmeddelanden. Dessutom måste du se till att din e-postklient har rätt inställningar för att kunna kontrollera e-postmeddelandet. Om du har fel inkommande lösenord eller utgående lösenord kommer du inte att kunna ta emot eller skicka e-post. Den största fördelen med att ha en ISP som din e-postleverantör är support. Om något går fel med din e-post har du någon som du kan kontakta för att hjälpa dig att undersöka problemet. Till skillnad från de flesta webbaserade e-postleverantörer tar ISP-tjänster avgifter för sina tjänster.

Vilket är bäst?

Att bestämma rätt e-postleverantör för din situation mellan webbaserad e-post och en ISP beror på dina behov. Om du reser ofta och letar efter en e-postlösning som låter dig komma åt din e-post var som helst i världen, är en webbaserad e-postleverantör ditt bästa svar. Men om du driver ett företag och är beroende av e-post för din försörjning, vill du förmodligen undersöka stabiliteten och servicenivån som användningen av e-post via en ISP kan ge.