Vad är skillnaden mellan VoIP och fast telefon?

Tack vare förändringar i telekommunikationsmiljön är de dagar då konsumenter som ville ha telefonservice i sina hem bara var tvungna att bestämma vilket telefonföretag de skulle välja borta. Numera har telefonföretag inte ett sådant grepp på marknaden. Konsumenter har också val när det gäller den faktiska leveransen av telefontjänster, snarare än bara telefontjänstleverantören. Det finns alternativ som VoIP eller Voice-over Internet Protocol. Medan VoIP-användningen växer är fasta telefoner också starka.

Fast telefon

En fast telefon innebär användning av en koppartelefonlinje för att ansluta ditt hem till telefonnätet. De olika telefonbolagen, som AT&T, har lokala nätverk som betjänar olika städer och orter. När du ringer ringer det genom ditt lokala nätverks digitala växlar till det allmänna telefonnätet. Ditt samtal reser genom detta nätverk för att nå det nummer du ringer.

VoIP

VoIP-teknik innebär konvertering av analoga röstsamtal till ett digitalt format för att vidarebefordra över Internet. För att kunna använda VoIP behöver konsumenter vanligtvis en adapter som ansluter telefonlinjen till ett internetmodem. Det finns också telefoner designade speciellt för VoIP-användning. Du behöver också en internetanslutning, vanligtvis en bredbandsanslutning. Telefonföretag har kommit in på denna marknad och vill dirigera kundtjänstsamtal via Internet.

Kommer åt 911

När du bestämmer dig för att välja mellan fast telefon och VoIP bör du vara medveten om skillnaden när det gäller att ringa 911-nödsamtal. Nödsamtal till 911 via en VoIP-anslutning kan inte alltid spåras. Du måste ställa in ditt system så att du tillåter din VoIP-tjänsteleverantör att dirigera dina 911-samtal korrekt. Dessutom är VoIP-telefontjänsten vanligtvis nere under ett strömavbrott. Detta kommer också att begränsa din tillgång till 911-samtal.

Kostnader och fördelar

VoIP-användningen växer och kostnaderna sjunker. Med tanke på att VoIP-leverantörer inte har kostnaderna för att underhålla ett traditionellt telefonnät, utan istället skickar signaler via Internet, är deras kostnader betydligt lägre. Detta är en faktor som påverkar beslutsfattandet för många människor som väljer VoIP över en traditionell fast telefon. Störningar i internettjänster påverkar dock också VoIP-tillgänglighet. Dessutom kan VoIP-samtalskvaliteten inte vara konsekvent bra.