Varför startar min dator om sig själv medan jag är på vissa webbplatser?

Oväntad omstart av datorn kan orsakas av felaktiga komponenter, skadade programfiler eller virusinfektioner. Om du upplever omstart när du besöker en specifik lista med webbplatser, begränsar detta de möjliga orsakerna - i det här fallet måste något inom själva webbplatsens kod, eller hur webbläsaren reagerar på det, uppmana omstart.

Kraschande komponenter

Din dator startas om om webbplatsens innehåll driver datorns komponenter bortom deras gränser. Starta Aktivitetshanteraren (högerklicka eller tryck och håll ned i aktivitetsfältet för att hitta den) för att se CPU- och RAM-belastningen på ditt system - om dessa värden spikar på vissa webbplatser kan det vara orsaken till problemet. Detta är mer sannolikt att vara fallet om du använder hårdvara som är mer än några år gammal eller en begränsad mängd RAM. En felaktig strömförsörjningsenhet kan också orsaka omstart om din dator plötsligt kräver mer ström (för att visa inbäddad video eller ett interaktivt Flash-objekt på en webbplats till exempel).

Infektion med skadlig programvara

Vissa webbplatser är inbäddade med virus och andra typer av skadlig kod som försöker infektera din dator så snart du besöker dem. Om du inte kan se de aktuella webbplatserna i någon webbläsare, och de inte är vanliga webbplatser som är kända för att vara pålitliga, kan detta vara problemet. Det bästa sättet att skydda sig mot problemet är att hålla din standardwebbläsare och dina installerade säkerhetsverktyg uppdaterade med de senaste versionerna hela tiden. Om du tror att din dator kan ha infekterats kan du köra en fullständig systemsökning och leta efter problem.

Dålig kodning

Det är möjligt att webbplatsen eller webbplatserna du försöker besöka innehåller problem i hur de kodas - om de innehåller HTML eller inbäddade objekt som din webbläsare inte kan hantera kan detta orsaka en omstart av datorn. Det är mer troligt att det är fallet om problemet inträffar på flera datorer och i flera webbläsare. Kontakta webbplatsens administratörer för att informera dem om problemet och vänta på att en åtgärd ska tillämpas. Under tiden måste du hitta en alternativ källa för den information du försökte komma åt.

Webbläsare och tillägg

En omstart kan orsakas av ett felaktigt tillägg eller ett webbläsarfel som reagerar dåligt på något på webbsidan du försöker titta på. Som en allmän regel se till att du kör den senaste versionen av din webbläsare och alla plugin-program som körs ovanpå den. Att rensa tillfällig datacache och cookies från din webbläsare kan också hjälpa till att lösa problemet - kontrollera dokumentationen som medföljer programvaran om du är osäker på hur du gör det. Att inaktivera några av de tillägg som du har installerat kan också hjälpa, särskilt om de är direkt relaterade till den problematiska webbplatsen (ett tillägg för Twitter-förbättring när du till exempel har problem med Twitter-webbplatsen).