Vilken LCD-TV är bättre: 120 MHz eller 60 MHz?

Att välja en 120Hz-tv över en 60Hz-TV kommer - om tillverkarna ska tros - ge dig en jämnare bild med mindre suddighet. Huruvida detta märks beror på vilken typ av programmering du tittar på. Att välja 120Hz kan också medföra vissa nackdelar. Detta innebär att dina personliga behov och preferenser kommer att avgöra om 120Hz är ett bättre alternativ och om fördelarna motiverar en prispremie.

Teknologi

Hz (kort för hertz) avser antalet gånger per sekund som en viss händelse inträffar. I samband med en LCD-TV hänvisar det till hur många gånger en TV kan visa ett nytt videofält varje sekund. Sättet LCD-TV fungerar innebär att de visar två videofält för varje bildruta i videon som visas. En ram är helt enkelt en enskild bild; TV-sändningar visar dessa bilder i följd för att producera en rörlig bild, på samma sätt som barns flickbook-ritningar. En högre Hz-siffra innebär att skärmbilden uppdateras oftare.

Effekter: Rörelsesuddighet

Ju mer tid som går mellan varje ny bild, desto mer märkbar är skillnaderna mellan de två bilderna. Dessa bilder kan skaka för betraktaren, ett fenomen som kallas rörelseoskärpa. Med snabb rörlig video som sport och konsolspel kan effekten bli mer uttalad, helt enkelt för att objekt på skärmen kan ha flyttat mer mellan bilder. En TV som körs med 120Hz snarare än 60Hz minskar tiden mellan varje ny bild, vilket minskar oskärpa.

Domare

60Hz LCD-tv kan vara problematiskt med filminnehåll, som traditionellt spelas in med 24 bilder per sekund. Eftersom en 60Hz-skärm visar 30 bilder per sekund måste TV: n använda en lösning för att rätta till skillnaden. Den här lösningen innebär att skärmens innehåll i vissa fall består av två separata ramar från originalfilmen, vilket skapar en suddig bild som kallas judder. 120Hz LCD-TV kan visa varje bild exakt fem gånger (5 x 24 = 120), vilket betyder att det inte finns någon domare.

Nackdelar

Inte alla tittare gillar effekterna av att ta bort domare från filmer. Det kan få bilden att se ut som den togs på video snarare än film, vilket kan ändra den visuella effekten. Ironiskt nog kan vissa tittare också tycka att den mjukare bilden som kommer med 120Hz ser mindre realistisk ut. Som en mycket grov regel kan sport- och spelälskare hitta fördelarna med 120Hz uppväga nackdelarna, medan filmälskare kan finna det motsatta gäller. När det är möjligt, spendera lite tid på att prova ett potentiellt köp med den typ av videoinnehåll du tittar oftast på.

Alternativ

Vissa nyare LCD-apparater erbjuder 240Hz, faktureras som ökande bildkvalitet. Åsikterna om deras fördelar är blandade och förbättringarna från 120 Hz till 240Hz verkar inte vara lika uttalade som med omkopplaren från 60 Hz till 120 Hz.