För- och nackdelar med mobiltelefoner

Liksom många tekniker är mobiltelefoner blandade välsignelser. De hindrar oss från att vara strandade i timmar på vägarna, men kan vara distraherande under körning, vilket kan leda till olyckor - även om du åtminstone kan ringa räddningstjänsten omedelbart med din mobiltelefon om distraktionen ledde till olycka. Mobiltelefoner har påverkat våra liv i den utsträckning att lokala och statliga myndigheter förändrar och skapar lagar om mobiltelefonanvändning för att försöka mildra de negativa funktionerna och framhäva det positiva.

Pro: Håll kontakten

Glömde du att berätta för din man att hämta mjölk på väg hem från jobbet? Inga problem - bara ring honom på sin mobiltelefon. Lider du med en lång pendling? Tillbringa tiden med att komma ikapp med vänner. Mobiltelefoner gör det enkelt att hålla kontakten med familj och vänner, oavsett om det handlar om att ringa ut dina föräldrar eller ge en snabb påminnelse till din son om att vara hemma i tid till middag. De flesta telefoner tillåter också sms och fotomeddelanden, medan mer sofistikerade telefoner har tillgång till Internet eller GPS-spårning - särskilt användbart för föräldrar till tonåringar som vill spåra sina rörelser.

Con: Håll kontakten

Även om att hålla kontakten verkar positivt finns det också en mörk sida. Att äga en mobiltelefon innebär ofta att folk förväntar sig att nå dig när som helst och var som helst. Arbete kan ringa dig när du är på familjesemester, eller dina svärföräldrar kan försöka nå dig medan du är på film. Behövs vänner kan ringa eller sms ständigt.

Pro: Spara pengar

Många mobiltelefonplaner inkluderar gratisfunktioner, som långväga och ett visst antal gratis SMS. Båda hjälper dig att hålla kontakten med familj och vänner som bor långt borta utan extra kostnader. De flesta planerna innehåller praktiska funktioner som gratis röstbrevlåda och nummerpresentation. Vissa människor väljer att använda mobiltelefoner uteslutande och befria sig från en månadsräkning för hemmet.

Nackdel: Spenderar pengar

De flesta mobiltelefonföretag tar betalt för extra minuter, obegränsad textmeddelanden, tillgång till internet och e-post och bildmeddelanden. Vissa tar höga roamingavgifter om du reser utanför deras nätverk. Även om mobiltelefoner kan spara pengar på vissa funktioner, bör du granska din plan och fakturera noggrant så att du inte ådrar dig extra onödiga avgifter som kan förvandlas till hundratals dollar per månad för din familj.

Pro: Säkerhet

Mobiltelefoner ger ett mått på säkerhet om din bil går sönder, om du går vilse eller om du känner dig hotad när du går genom en parkeringsplats. Ingen annan teknik har fått människor att känna sig mer kopplade till räddningstjänsten såväl som familj och vänner som kan springa till deras räddning.

Nackdel: Säkerhet

Det finns flera säkerhetsproblem i samband med mobiltelefonanvändning. Nationella säkerhetsrådet uppskattar att 28 procent av alla bilolyckor orsakas av människor som distraheras genom att använda mobiltelefoner. 2006 University of Utah-studien "A Comparison of the Cell Phone Driver and the Drunk Driver", av David L. Strayer et al., Säger att personer som pratar i mobiltelefoner under körning är lika nedsatta som förare med en alkoholhalt på 0,08 procent. Studier har också kopplat hälsorisker till mobiltelefonanvändning. National Cancer Institute citerar flera studier på sin webbplats som länkar mobiltelefonanvändning med cancer, medan andra tror att mobiltelefoner kan bidra till högt blodtryck och depression.