Vad betyder "Vänner online" på Facebook?

Förutom att vara ett utmärkt ställe att läsa och dela statusuppdateringar, länkar och foton, gör Facebook också ett bra ställe att ansluta till vänner via snabbmeddelanden. Medan du kan skicka meddelanden till dina Facebook-vänner när som helst, gör Facebooks chattfunktion dig att skicka och ta emot meddelanden i realtid med vänner som för närvarande är online.

Vänner online

Facebooks chattfunktion i realtid finns längst ner till höger på skärmen. När du är inloggad på Facebook visas en lista över dina Facebook-vänner som för närvarande är online i en vit ruta under din uppdaterings ticker. För närvarande indikeras onlinevänner med en grön prick bredvid deras namn. Med tiden sammanställer Facebook en lista över vänner du chattar ofta med högst upp i listan, och dessa vänner dyker upp på listan oavsett om de är online eller inte. För att kontrollera om de är online, leta efter den gröna pricken bredvid deras namn. Om de för närvarande inte är online kan du fortfarande skicka ett meddelande till dem, men de får det inte förrän nästa gång de loggar in.

Hantera Facebook-chatt

När du är online visas en grön prick bredvid ditt namn när dina vänner tittar på deras lista över vem som är online för närvarande. För att besöka Facebook utan att göra dig tillgänglig för chatt, klicka på den kugghjulslogotypen under listan över onlinevänner längst ned till höger på skärmen och välj "Stäng av chatt". Du kan också använda alternativen i "Avancerade inställningar" för att permanent visas offline för vissa vänner du väljer. Detta kan vara till hjälp om du får många oönskade snabbmeddelanden när du besöker Facebook.