Varför är min bärbara dator så hög på sistone?

Datorer innehåller en mängd rörliga delar, inklusive snurrplattor och rörliga huvuden på hårddiskar och fläktar för att kyla ner allt. Normalt är dessa interna ljud relativt tysta, men ibland kan din bärbara dators ljudnivå öka utöver normala nivåer. Om din bärbara dator plötsligt blir mycket bullrigare än vanligt kan det tyda på ett överhängande problem med en felaktig komponent.

Fläktbuller

Om ljudnivån på din bärbara dator plötsligt ökar kan det bara vara så att fläkten snurrar upp för att släppa ut värmen. Överdriven belastning på CPU eller grafikkort ökar temperaturen. Att spela avancerade datorspel som använder 3D-grafik kan till exempel få den bärbara datorn att värmas upp. Värmenivån kan också byggas upp om du vilar din bärbara dator på en yta som täcker några av fodralets ventiler. Minska systembelastningen eller försök att flytta till en bättre yta så att ditt system svalnar.

Dammuppbyggnad

Överdriven dammuppbyggnad i fodralet kan också leda till en bullrig bärbar dator. Dammuppsamling på CPU: n eller ett grafikkorts kylfläns minskar dess förmåga att sprida värme; damm i en systemfläkt kan leda till att den går längre och ger mer ljud. Kontrollera din ägarhandbok för att hitta vilka åtkomstpaneler som täcker CPU och grafikkort och ta bort dem för att komma åt insidan av din bärbara dator. Se till att din bärbara dator har stängts av i minst 10 minuter så att komponenterna kan svalna och blåsa sedan ut damm som du ser med en tryckluftsdamm. Spraya i korta skurar från olika vinklar för att rensa bort fodralet, byt sedan ut åtkomstpanelerna och starta ditt system igen.

Felaktig motor

Om städning av din bärbara dator inte löser bullerproblemet kan det vara en fläktmotor som inte fungerar. Systemfläktar använder slutna motorer som vanligtvis inte kräver någon service, men så småningom kan mekanismen misslyckas. Ett skadat lager kan skapa ett knirrande ljud som ökar i tonhöjd och volym när fläkten ökar, eller så kan du upptäcka ett slipljud från en motor vars inre smörjning misslyckats. Hur som helst är en fläkt som inte slutar göra buller en som kan misslyckas när som helst, och det kan orsaka att ditt system överhettas under processen.

Bullriga hårddiskar

Inte alla bärbara datorer kommer från kylsystemet. Hårddiskar består av snurrplattor och rörliga läs- och skrivhuvuden. Dessa mekaniska delar kan gå sönder över tiden. Om du märker ett kraftigt slipande eller klickande ljud varje gång din bärbara dator kommer åt hårddisken kan det vara ett tecken på maskinvarufel, särskilt om du också börjar stöta på datafel eller systeminstabilitet. Se till att säkerhetskopiera viktiga data på enheten så snart som möjligt innan du skickar in din bärbara dator för service eller köper en ny enhet.