Är mobiltelefonsamtal säkra?

Mobiltelefonen, en vanlig syn över hela USA, finns nästan var som helst. Med dussintals tjänsteleverantörer och nyare, mer funktionsrika modeller som trängs ut på marknaden varje år är det lätt att glömma att mobiltelefoner fortfarande har några säkerhetsproblem när det gäller att ringa samtal och inte alltid ger den bästa säkerheten.

Övervakning

Även om det är olagligt kan tjuvar och brottslingar använda hemlig taktik för att lyssna på de samtal du får på din mobiltelefon. Förvånansvärt enkelt kan individer använda radiofrekvensskannrar och en digital datatolk för att avlyssna osäkra samtal. Avlyssnaren kan höra en hel konversation, och om känslig information ges, såsom bankkontonummer eller personnummer och lösenord, kan den informationen skrivas ner och användas för kriminella ändamål senare.

Kloning

En metod genom vilken en tjuv kan stjäla mobiltelefontjänster utan att egentligen stjäla en mobiltelefon kallas "kloning". En tjuv avlyssnar det elektroniska serienumret (ESN) och mobilidentifieringsnumret (MIN) för en mobiltelefon under normal drift. Tjuven programmerar denna information till en annan mobiltelefon, vilket gör den identisk med originalet. Tjuven kan då ringa olagliga eller dyra fjärrsamtal som debiteras det intet ont anande offerets telefonräkning.

Mikrofon

En annan osäker egenskap hos mobiltelefoner kan utnyttjas när en tjuv ringer ett speciellt samtal till offrets telefon och sätter den i underhållsläge. Den här envägsanslutningen uppmanar offrets telefon att fungera som en mikrofon, så att en avlyssnare kan lyssna på allt som sägs inom telefonens hörsel. Offret har inget sätt att veta att detta har inträffat förrän hon försöker ringa ett telefonsamtal och måste stänga av och slå på telefonen igen för att kunna använda den. Som kan inträffa med samtalsövervakning kan en tjuv få känslig information och utnyttja den med hjälp av denna enkelriktade underhållsfunktion.

Säkra en mobiltelefon

Användare kan vidta flera försiktighetsåtgärder för att säkra mobiltelefoner. Telefonen ska stängas av när den inte används för att förhindra att den används som mikrofon. Att ta en mobiltelefon till ett område där någon kan prata om klassificerad eller känslig information bör också undvikas.

Lämna aldrig din mobiltelefon utan uppsikt och undvik när det är möjligt att använda den inom flera miles från en flygplats, ett köpcentrum eller någon annan trång plats, eftersom mobiltelefontjuvar ofta söker igenom dessa områden för oskyddade signaler. Vissa mobiloperatörer erbjuder personliga identifikationsnummer (PIN) för telefoner, vilket kräver att en användare anger sitt PIN-nummer varje gång han ringer. Även om detta kan vara tidskrävande är det fortfarande det bästa sättet att skydda mot kloning av mobiltelefoner.