Chromebook vs Windows Laptop

Chromebooks har framstått som populära datorenheter på grund av deras överkomliga pris, långa batteritid och ultraportabilitet.

Tävling med Chromebooks är billigare Windows-bärbara datorer som finns i samma prisklass. Därför behovet av en Chromebook mot Windows bärbar datorjämförelse, för att hjälpa dig att bestämma mellan de två.

Chromebook vs Windows Laptop

Låt oss komma igång med jämförelse mellan bärbar dator Chromebook och Windows från en genomsnittsanvändares synvinkel, sannolikt att använda en dator för allmän webbläsning, spela spel, titta på videor och få lite arbete.

portabilitet

Som du måste ha märkt att de flesta Chromebooks som Samsung Chromebook och de från Acer, ASUS, HP och andra, är alla lätta och ultraportabla.

Chromebooks är i princip utformade för att ansluta till Google Drive där all behandling och lagring sker. Därför är det verkligen enkelt att göra Chromebooks lätt och bärbar.

Billigare Windows-baserade bärbara datorer är också lätta och matchar bärbarheten för Chromebooks. Du kan nu få Windows-bärbara datorer av Asus, Acer och HP som väger mer eller mindre samma sak som en 11, 6 ″ Samsung Chromebook.

Vikten på en Windows-bärbar dator börjar dock öka när du börjar leta efter en traditionell Windows-bärbar dator med tillräckligt med lokal lagring för dina filer och mer kraft för att spela spel och köra professionella program.

Vinnare: Chromebooks, för att inleda en ny generation av molnbaserade datorer med låg vikt.

Gränssnitt

Både Windows 10 och Chrome OS har ett användarvänligt gränssnitt. Det finns inget riktigt mycket att välja mellan de två, för de flesta användare handlar det bara om att vänja sig till gränssnittet.

Vinnare: Detta är oavgjort, inga vinnare här.

Webbsurfande

Chromebooks stöder Googles Chrome-webbläsare, som är en bra webbläsare och mer än tillräckligt för genomsnittliga webbläsarbehov. Du måste dock vara medveten om att du med Chromebook är begränsad till Googles Chrome-webbläsare. Du kan inte ladda ner andra webbläsare till din dator.

Som jämförelse tillåter Windows-baserade datorer dig att ladda ner och installera nästan alla webbläsare du vill. Du kan gå med standard Internet Explorer, Firefox, Safari eller till och med Googles Chrome-webbläsare.

Vinnare: Klart Windows-datorer för att erbjuda flexibilitet och val av webbläsare.

Lagring

Till skillnad från traditionella datorer, erbjuder Chromebooks begränsat utrymme för lokal lagring. De flesta Chromebook-datorer har 16 till 32 GB SSD-lagring.

Den grundläggande idén med Chromebooks är att lagra allt på molnet. Google erbjuder 100 GB gratis molnlagring i två år till köpare av Chromebook av alla märken. Du kan också köpa upp till 1 TB utrymme på Google Drive för $ 9, 99 per månad, om 100 GB inte räcker för dig.

Som jämförelse kommer traditionella datorer med 250 till 500 GB lokal lagring. Du kan ladda ner och lagra vilken fil som helst på din lokala hårddisk och den kända Windows-mappstrukturen gör det enkelt att komma åt och hantera dina filer.

Vinnare: Windows-datorer. För att vara flexibel, erbjuder både moln och lokala lagringsalternativ. Förutom lokal lagring kan du också använda 32 GB molnlagring som Microsoft erbjuder gratis.

Underhållskostnad

Det bra med Chromebooks är att du inte behöver oroa dig för att köpa grundläggande produktivitets- och antivirusprogram.

Google tar hand om att säkra och skydda din Chromebook och erbjuder Microsoft Office som program utan kostnad. Detta innebär att du kan börja surfa på internet och arbeta med textdokument och kalkylblad direkt utan att spendera ett enda öre!

Med en Windows-dator kommer du att spendera pengar för att köpa, uppgradera och förnya Microsoft Office och Antivirus-program.

Vinnare: Chromebooks för att vara praktiskt taget underhållsfria.

Produktivitetsprogramvara

Windows-datorer är det som de flesta användare tänker på när det gäller att få saker att göra. Microsofts Office-svit innehåller populära program som Word, Excel och PowerPoint som de flesta användare har vuxit upp med. Det finns verkligen ingen tvekan om att dessa program hjälper dig att göra ditt arbete enkelt och oöverträffad effektivitet.

När det gäller Chromebooks använder du Google Docs och Google Sheets vilket också kan få ditt arbete gjort. Dessa applikationer är dock ännu inte jämförbara med Microsoft Office.

Med Chromebook kan du också komma åt Word-, Excel- och PowerPoint-filer med hjälp av appar. Men detta alternativ fungerar bäst när du är online; när du har laddat ner dessa filer till din lokala enhet kommer Chrome OS att öppna dessa filer som Google Drive-filer.

Vinnare: Windows-datorer.

Professionellt och affärsbruk

Även om du överväger en dator för allmänt bruk, är det inte ovanligt att tänka på huruvida du kommer att kunna använda den här datorn för arbete eller affärsrelaterade uppgifter.

När det gäller Chromebooks är svaret helt klart ett 'nej' om du funderar på att köra professionella program som AutoCAD, Primavera, Timberline eller redovisningsprogram.

Dessa professionella program är designade för Windows-baserade datorer och fungerar inte på Chromebooks.

Vinnare: Fönsterbaserad dator.

Skriva ut och skanna

Chromebooks kan inte anslutas till en skrivare, du kommer att vidarebefordra Googles Cloud Print-teknik för att skriva ut dina filer och dokument från en Chromebook.

Windows-datorer kan kopplas direkt till skrivare och skannrar. Du kommer att kunna skriva ut direkt från din dator till en ansluten skrivare utan att dina dokument går via molnet.

Vinnare: Windows-datorer för att erbjuda flexibilitet att skriva ut direkt till en ansluten dator och även via internet (om du vill).

Ta en titt på bästsäljande bärbara datorer som finns på Amazon

Fotoredigering

Du kan göra anständig fotoredigering på Chromebooks med hjälp av program som Pixlr, onlineversion av Photoshop Express Editor och andra. Du kommer emellertid inte att kunna använda Adobe Photoshop, den mest populära och professionella fotoredigeringsprogramvaran.

Google och Adobe har samarbetat om att göra en onlineversion av Photoshop tillgänglig för Chromebooks. Tills det händer kommer du till en Windows-dator för alla dina professionella fotoredigeringsbehov.

Vinnare: Inte förklarar en vinnare i denna kategori, eftersom vanliga datoranvändare kommer att vara nöjda med program som Pixlr och Photoshop Express (online).

Videoredigering

På Chromebook kan du redigera videor med appar som Magisto och WeVideo. Dessa appar tillåter grundläggande bildredigeringsfunktioner som att klippa klipp, redigera färg, ljudinställningar, lägga till text, lägga till musik eller voiceover och övergångar. Detta borde vara tillräckligt bra för de flesta användare.

Dessa program kan dock inte matcha program för videoredigering som Adobe Premiere, Sony Vegas eller Final Cut.

Vinnare: För denna jämförelse förklarar vi inga vinnare i den här kategorin, med tanke på att en genomsnittlig datoranvändare troligen inte kommer att besväras med avsaknaden av professionella foto- och videoredigeringsfunktioner på Chromebooks.

De som seriöst på fotografering och videoredigering måste helt klart gå till en Windows-baserad dator.

Online-säkerhet

Med Chromebook behöver du inte installera säkerhets- eller antivirusprogram. Google tar hand om att skydda din Chromebook från virus och andra onlinehot och främjar detta som en försäljningsfunktion för Chromebooks.

Chromebooks söker automatiskt efter och tillämpar säkerhetsuppdateringar så snart de är tillgängliga, vilket säkerställer att du alltid är skyddad från de senaste hoten och virusen online.

Mircrosoft tillhandahåller också sin online skyddsprogramvara 'Microsoft Security Essentials' gratis och uppdaterar den regelbundet. De flesta användare föredrar att gå för ytterligare skydd genom att installera antivirusprogram från Norton, McAfee och andra.

Vinnare : Chromebooks

Slutsats

Även om Windows-datorer har fått fler vinster i jämförelse ovan, måste du vara medveten om att du kommer att betala ett betydligt högre pris om du letar efter en Windows-dator med tillräckligt med lagring och kraft för att köra alla dina program och spel.

Ta en titt på bästsäljande Chromebooks på Amazon

Billigare Windows-datorer som tävlar med Chromebooks när det gäller prispunkterna kan inte heller erbjuda funktionaliteten för en fullfjädrad Windows-dator som du kanske letar efter.