Hur händer nätfiske?

OnGuardOnline.gov har ett Phishing Scams-spel som hjälper människor att lära sig att skydda sig från detta farliga internethot. Nätfiske inträffar när någon på webben låtsas vara någon de inte ska lura dig att tillhandahålla konfidentiell information. Om du till exempel får ett e-postmeddelande som ser ut som om det kom från din bank kan det vara från brottslingar som vill locka dig att ge dem dina kontouppgifter.

Falsk e-post

Många nätfiskebedrägerier anländer i inkorgarna hos offren som blir offer för dessa bedrägerier. Falska e-postmeddelanden kan ha officiellt ljudande ämnesrader som "Din kontoinformation behöver uppdateras" och de kan tyckas komma från en organisation du litar på. Vissa bluffartister imiterar PayPal-betalningsföretaget online och skickar ut e-postmeddelanden som liknar dem du kan få från den faktiska PayPal-webbplatsen. PayPal å sin sida försäkrar kunder att PayPal-e-postmeddelanden aldrig kommer att be om personlig information eller information om ditt konto.

Förfalskade webbplatser

Även om du inte använder e-post kan du ändå bli ett nätfiskebedrägeri genom att besöka en webbplats som inte är vad den verkar. US Computer Emergency Readiness Team ber folk att uppmärksamma webbadresser som visas i webbläsarens adressfält. En falsk webbplats kan ha en webbadress som är nästan identisk med den du litar på, men stavningen kan vara något annorlunda. Webbplatsen kan också ha domänen ".org" när den faktiska domänen för webbplatsen du letar efter är ".com."

Spotting Phishing

Många falska phishing-e-postmeddelanden innehåller inte detaljerad information eftersom phishers kanske inte vet vem du är. Om phishers till exempel skickar ut meddelanden som ser ut som om de kommer från en bank du litar på, kommer de antagligen inte att adressera dig med namn. PayPal uppmanar kunder att hålla utkik efter e-postmeddelanden som inte använder en persons namn eller deras företags namn.

Rapporterar nätfiskeattacker

US Computer Emergency Readiness Team samlar in information om falska e-postmeddelanden och nätfiskewebbplatser. Om du upptäcker ett nätfiskebedrägeri, rapportera det genom att skicka ett e-postmeddelande till [email protected] US-CERT noterar också att du kan ta emot falska e-postmeddelanden från organisationer som verkar vara välgörenhetsorganisationer. Dessa typer av e-postmeddelanden kan visas när katastrofer inträffar eller när nyhetsvärden händer. Rapportering av nätfiskebedrägerier hjälper US-CERT att minska antalet attacker som nätfiskare initierar. E-postklienter som Gmail och Yahoo låter dig också rapportera phishing-e-postmeddelanden som försöker stjäla information.

Programvaruskydd

Förutom att använda sunt förnuft för att skydda dig mot nätfiskeattacker, var uppmärksam på nätfiskemeddelanden som din webbläsare kan visa. Webbläsare som Firefox, Chrome och Internet Explorer har inbyggt skydd mot nätfiske som kan hjälpa dig att upptäcka falska webbplatser. E-posttjänster som Yahoo och Gmail har inbyggda nätfiskefunktioner som kan hjälpa dig att identifiera falska webbplatser. Norton Utilities, AVG och andra antivirusprogram kan också övervaka din webbläsare när du surfar, och det kan varna dig för nätfiskehot.