Hur man skapar min egen portfölj på min Mac

Om du letar efter ett jobb eller bara vill imponera på potentiella kunder behöver du förmodligen något att visa upp med. Ett sätt att visa det arbete du har gjort är att skapa en portfölj. Beroende på vilken typ av arbete du gör kan det inkludera ett CV, foton, video, vittnesmål och andra exempel på vad du har gjort tidigare. Om du har en Mac kan du använda iWork's Pages-programvara för att komma igång med att skapa en polerad portfölj.

Öppna sidor från din Macs Dock. Om du inte har sidor i din Dock, navigera till Finder och skriv "Pages" i sökrutan. Välj sedan Sidor från sökresultaten.

Välj "Fortsätt" från vänster sida av temaväljarmenyn som visas när du öppnar Pages. Bläddra bland tillgängliga CV och välj en som passar din stil. Klicka på det CV du väljer och klicka sedan på "Välj" för att öppna CV-mallen.

Ange ditt namn högst upp i CV och fyll sedan i avsnittet Profil, erfarenhet, utbildning, färdigheter och hänvisningar i CV-mallen. Var noga med att ta bort mallinformationen och ersätta den med din faktiska information. Eftersom du använder en mall behöver du inte oroa dig för mycket för att formatera meritförteckningen - rätt utseende har redan beskrivits för dig. Du måste vara bekymrad över skrivfel, korrekta telefonnummer, datum och annan information. Låt en annan person titta över ditt CV när du har fyllt i alla lämpliga fält.

Klicka på "Arkiv" och sedan på "Exportera" och exportera sedan dokumentet som en PDF. Eftersom du skapar meritförteckningen i ett program som inte kommer att kännas igen av många typer av datorer är det viktigt att spara det i ett filformat som enkelt öppnas av det största antalet datoranvändare. Att spara ditt CV som en PDF kommer att uppnå detta mål.

Klicka på "File" och sedan "New From Template Chooser" från sidmenyn högst upp på skärmen. Nu när du har skapat ett CV vill du skapa något som visar vilken typ av arbete du har gjort. Välj "Broschyrer" i listan över tillgängliga mallar till vänster om temaväljaren och välj sedan "Katalog". Medan den här mallen är inställd för dem som vill sälja sina varor kan den också fungera som en fototung portfölj för dem som har många visuella bilder att visa upp.

Klicka på de första bilderna som visas i katalogmallen och dra sedan ditt eget foto i rutan. Bilderna i mallen är bara dummybilder som håller en plats tills du sätter in dina egna bilder. Upprepa denna process för alla foton i katalogen. Observera att genom att klicka på bilden kommer en "redigera mask" -ruta att visas; genom att dra skjutreglaget åt vänster eller höger kan du använda den här växeln för att zooma in eller ut på bilderna.

Klicka på rutorna med text bredvid och runt de olika bilderna i katalogen och skriv in information om ditt eget arbete. Använd textrutan på första sidan för att presentera dig med ditt namn och en kort bit information om ditt arbete; använd textrutorna på följande sidor för att gå in i mer detaljer om bilderna du visar i portföljen, vilken typ av arbete de representerar och all annan information som kan vara värdefull för dina potentiella kunder eller arbetsgivare att veta. De sista rutorna i katalogmallen visar priser och annan information som kanske inte är relevant för din portfölj. Lägg märke till att genom att klicka på valfri text- eller bildruta kan du ta bort rutan. På samma sätt kan du använda sidornas textrutor, former och diagram för att lägga till annan information som kan vara relevant för din portfölj. Placera helt enkelt markören där du vill att funktionen ska visas och välj funktionen i menyrutan högst upp på sidor.

Välj "File", sedan "Export" och exportera din nya bildportfölj som en PDF. Detta, liksom CV, måste ha ett filformat som kan kännas igen av många typer av datorer. Om du vill skicka din portfölj via e-post och återuppta läs de båda dokumenten enkelt av deras mottagare.

Tips

Om du inte redan har iWork kan du ladda ner testversionen för 30 dagar från Apples iWork-webbplats på apple.com/iwork/.

Om du har många foton som du vill visa kan ett annat tillägg till din portfölj vara ett bildspel som du skapar i iPhoto som också är tillgängligt för de flesta Mac-användare. För att komma igång, öppna iPhoto, välj "File" och sedan "New Album", välj sedan "Slideshow" från Albumalternativen. Du kan sedan sammanställa alla dina bästa foton till ett bildspel och exportera det som en film, som du sedan kan ladda upp till en videodelningssida eller bränna till DVD.