De enklaste sätten att säkerhetskopiera din dator

Jag tappade alla mina filer en gång. År med ovärderliga dokument, foton och andra personliga filer har jag nu glömt - allt borta när min hårddisk misslyckades. Jag borde ha säkerhetskopierat dem, men jag var ung och gjorde ett misstag. Många börjar aldrig säkerhetskopiera förrän de tappar allt, men då är det för sent. Låt inte detta hända dig - om du inte säkerhetskopierar ännu, börja idag.

Online-säkerhetskopior

Online backup-lösningar låter dig ladda upp filer och ha dem tillgängliga var som helst. Lagringsleverantören ansvarar för att behålla flera kopior så att de alltid är tillgängliga för dig.

Några olika alternativ gör detta möjligt. Typiska konsumentmolnlagringstjänster som Dropbox, Google Drive eller Microsoft OneDrive - låter dig lägga dina viktiga filer i molnet så att de blir tillgängliga var som helst. OneDrive är till och med integrerad i Windows 8.1: s File Explorer. Varje tjänst ger dig några gigabyte gratis lagring, med möjlighet att köpa mer.

Någon av dessa tjänster är bättre än att bara ha dina filer på din lokala dator, men de är inte avsedda för långvarig säkerhetskopiering. En dedikerad säkerhetskopieringstjänst online som CrashPlan eller Carbonite låter dig ställa in ett schema efter att du har installerat programvaran på din dator. Tjänsterna säkerhetskopierar automatiskt de filer du väljer. Båda dessa tjänster erbjuder obegränsat säkerhetskopieringsutrymme till ett pris, så de kan vara bättre lösningar än vanliga filsynkroniseringstjänster om du har en stor mängd data att säkerhetskopiera.

Dessa verktyg ger dig en "säkerhetskopiering utanför webbplatsen" - även om ditt hus brinner ner eller all din elektroniska utrustning är stulen, har du fortfarande en säkerhetskopia. Dessa verktyg kräver också bra uppladdningsbandbredd och är inte gratis om du bara vill säkerhetskopiera bara några gigabyte.

De enklaste sätten att säkerhetskopiera din dator

Windows 7: s säkerhetskopiering och återställning

Windows 7 har ett traditionellt säkerhetskopieringsverktyg som en del av verktygssatsen. Besök System och säkerhet, sedan Säkerhetskopiera och återställ i Kontrollpanelen för att ställa in den. Kör säkerhetskopior manuellt eller få Windows automatiskt att säkerhetskopiera enligt ett schema. Spara säkerhetskopior på en extern enhet, nätverksplats eller bränn dem på en CD eller DVD.

Windows 8: s filhistorik

Windows 8 innehåller ett dedikerat säkerhetskopieringsverktyg som heter File History. Detta verktyg är optimerat för enkla personliga säkerhetskopior - det låter dig skapa en historik över dina filer som du kan använda för att återställa senare. Du behöver en extern hårddisk eller en nätverksansluten lagringsenhet för att skapa säkerhetskopior med filhistorik.

Öppna Kontrollpanelen, navigera till System och säkerhet, Filhistorik, anslut sedan en extern enhet och ställ in enheten för filhistorik. Windows säkerhetskopierar automatiskt filer från dina personliga mappar som dina bibliotek och skrivbord, så se till att filer du bryr dig om sparas i dessa mappar. Som standard körs filhistorik varje timme när din externa enhet är ansluten.

De enklaste sätten att säkerhetskopiera din dator

Du kan också använda andra säkerhetskopieringsverktyg från tredje part. Det finns ett överflöd av Windows-säkerhetskopieringsverktyg att välja mellan, men det är ofta enklast att använda de enkla verktygen som är inbyggda i själva Windows. Säkerhetskopiera regelbundet - skapa inte bara en säkerhetskopia en gång och glöm det.

För att vara riktigt säker, skapa både lokala och online-säkerhetskopior av dina mest kritiska filer. Online-säkerhetskopior ger dig säkerhetskopior utanför webbplatsen så att du är säker även om ditt hus översvämmer och förstör din elektronik. Lokala säkerhetskopior skyddar dig om molnlagringstjänsten någonsin får problem och tappar dina filer.

Fotokredit: Clive Darra, Chris Hoffman