Vilka är fördelarna med internet och sociala nätverk?

Internet och sociala nätverkssajter som Facebook har förändrat hur vi umgås och på annat sätt interagerar. Nätet möjliggör omedelbar kommunikation med nästan vem som helst nästan var som helst vi väljer. Sociala nätverkssajter ger en struktur genom vilken det är möjligt att formalisera vänskap och kontakter samt att dela en mängd innehåll, från semesterbilder till större livshändelser.

Upprätthålla vänskap

Internet och sociala nätverk online gör det möjligt för oss att upprätthålla vänskap som annars kan gå förlorade. Någon som har flyttat, blivit sjuk, tappat kontakten eller som av någon anledning inte kan träffas ansikte mot ansikte kan fortfarande upprätthålla vänskap över ett socialt nätverk. Dessa webbplatser ger oss en plattform genom vilken vi kan dela känslor, nyheter och innehåll utan att behöva träffas fysiskt, bryta ner geografiska hinder och tidsbegränsningar som annars skulle begränsa dessa vänskap.

Skapa nya vänskap

Relationer kan skapas och upprätthållas via webben och sociala nätverk. Genom att använda Facebook, Twitter och e-post kan nya bekanta bildas och nätverk skapas, vare sig det gäller en grupp gemensamma vänner eller ett gemensamt intresse. På detta sätt kan sociala nätverk på Internet ses som en katalysator för att skapa nya verkliga vänskap som annars inte hade funnits. Internet har förmågan att ansluta dig till någon ny från andra änden av gatan eller den andra sidan av planeten.

Dela innehåll och kunskap

Sociala nätverkssajter gör det möjligt för användare att dela innehåll och kunskap snabbt och enkelt, oavsett om det är ett galleri med fotografier från parken eller tips om hur man kan uppmuntra fåglar att besöka din trädgård. Allt från ett passionerat fördrag om politik till en steg-för-steg-guide för att byta ut en glödlampa kan delas över sociala nätverk, vilket ger användarna möjlighet att dela material som de tycker är intressanta och dra nytta av innehållet som delas av andra i deras nätverk.

Få support och uppmuntran

Webben i allmänhet och sociala nätverkssajter i synnerhet gör det möjligt för oss att samlas kring en viss sak eller rörelse. Människor som känner sig ensamma, deprimerade eller isolerade kan till exempel hitta nya kontakter och uppmuntran via sociala nätverk. Välgörenhetsorganisationer, orsaker och nödsituationer kan framhävas i sociala nätverk genom deras förmåga att dela och dela igen (till exempel via Twitters retweet-funktion). Oavsett om det är en person i nöd eller en hel nation, gör Internetets framväxande sociala nätverk snabbare än någonsin tidigare.