Vad är en Chromebook?

En Chromebook kan beskrivas som en ny ras av bärbara datorer som körs på Googles Chrome OS och fungerar bäst när de är anslutna till Googles molnbaserade infrastruktur via en internetanslutning.

Dessa maskiner startar upp blixtnedslaget (inom 8 sekunder) och utmärker sig för att ansluta användare till internet så snabbt och effektivt som möjligt. När du är ansluten till internet kommer du i princip att utföra alla dina uppgifter på Googles molnlagringstjänst, kallad Google Drive.

Chromebooks hårdvara

Chromebooks är i huvudsak utformade för att ansluta användare till Googles molntjänst, och det är där all datorisering och lagring sker. Därför är det inte svårt att utforma Chromebooks som smala och effektiva maskiner.

Till skillnad från traditionella bärbara datorer finns det inget behov av att tillhandahålla hårdvaran för att stödja stor lagring och på enhetsbehandling av program och data i Chromebooks.

Skärmstorlek: Chromebook är tillgängliga i storlekarna 11, 6 tum, 13, 14 och 15 tum.

Högkvalitativ upplösning är ännu inte vanligt i Chromebooks, men det förändras med HD-skärm Chromebooks som slår marknaden till rimliga prispunkter.

Lagring: De flesta Chromebook-enheter levereras med 16 GB SSD-lagring, det finns också modeller tillgängliga med 32 GB SSD-lagring och alternativ för utbyggbar lagring med SD-kort.

Medan du kan lägga till mer lagringsutrymme via USB-enheter och minnespinnar måste du bli bekväm med tanken på att lagra filer på Google Drive.

Google tillhandahåller Chromebook-köpare av alla märken 100 GB Cloud Storage på Google Drive gratis under de första två åren.

RAM: För närvarande kommer de flesta Chromebooks med 2 GB RAM. Men det förändras när 4 GB RAM-modeller blir tillgängliga till rimliga priser.

Processor: Jämfört med vanliga datorer levereras Chromebooks med ganska underdrivna processorer, precis tillräckligt bra för att hantera grundläggande uppgifter som e-post, surfning på internet, ordbehandling och kalkylblad.

Batterilivslängd: Chromebook-datorer har i allmänhet en bra batteritid och det är vanligt att hitta Chromebooks med 8 till 12 timmars batteritid.

programvara

Till skillnad från traditionella bärbara datorer, finns det inget behov av Microsoft Office, Antivirus och andra program i en Chromebook.

Allt som Chromebook har i dem är programvara för att köra Googles Chrome OS och webbläsare. Allt annat lever på Cloud i form av appar för dokument, kalkylblad och andra uppgifter.

Hur skiljer sig Chromebooks från vanliga bärbara datorer

Grundidén bakom Chromebooks är att köra en webbläsare och ansluta användare till molnbaserade appar.

Chromebooks litar helt på Googles molnbaserade plattform och webbapplikationer för att utföra vanliga datorfunktioner som att skapa dokument, arbeta på kalkylark, förbereda presentationsbilder och så vidare.

Som jämförelse utför vanliga bärbara datorer alla sina beräkningsfunktioner med hjälp av enheter som är bosatta på enheter och lagrar allt på lokal lagring.

Mer information om detta kan du läsa: Chromebook vs Windows-bärbara datorer

Kan Chromebook fungera offline?

Det finns en vanlig missuppfattning att en Chromebook alltid måste vara ansluten till internet. Detta är dock inte helt sant; du kan göra mycket på en Chromebook när du är offline.

För mer information om detta kan du läsa: Arbeta offline med Chromebooks

Vad sägs om Microsoft Office

De flesta har vuxit upp med Windows-baserade datorer och kopplar enkelt Microsoft Office-program till att utföra produktivitetsuppgifter på en dator som att skapa dokument och arbeta på kalkylblad.

Bara för att få dig att må bättre stöder Chromebooks onlineversion av Microsoft Office och du kan använda detta för att fungera på dina dokument och kalkylblad.

Ett annat alternativ är att använda Googles svit av Microsoft Office som program som är tillgängliga gratis på Google Drive. Du kan använda Google Docs för att arbeta med Word-dokument, Google Sheets för att skapa kalkylark och Google Slides för att skapa presentationer.

Här är en tabell som ger dig en lista över Microsoft Office-program och deras Chrome-ekvivalenter.

Microsoft Office-jämförbar programvara på Google Drive

UppgiftWindows bärbar datorChromebook
DokumentMicrosoft WordGoogle Dokument
SpridarkMicrosoft excelark
presentationerPower Pointslides
MålaMålaSketchpad
Vanliga textfilerMicrosoft NotesScratchpad, Evernote
E-postSynGmail
Video, röstsamtalSkypeHangouts

Hoppas att du har lärt dig Chromebook och kliar för att få en. Innan du gör det rekommenderas att du läser mer om Chromebook genom att läsa dess fördelar och nackdelar.