Varför surrar min gitarrförstärkare?

Musik handlar om ljud, och det finns få saker som är mer frustrerande än ett irriterande surrande ljud som kommer från din förstärkare när du förbereder dig för en jamsession eller försöker spela in din musik. En surrande förstärkare kan vara resultatet av en mängd olika faktorer eller variabler, allt från gitarr till elektrisk störning mellan förstärkaren och annan elektronik i rummet.

String Buzz

En vanlig orsak till förstärkare som surrar beror inte på en felaktig förstärkare utan på en felaktig gitarr. Enligt Fret Not Guitar Repair uppstår till exempel band och strängsummor när en sträng kommer i kontakt med bandet. Detta kan vara den skyldige till en löst band eller en sliten mutterslits, vilket tvingar strängarrangemanget att störa banden. Denna typ av surr kan korrigeras genom att dra åt eventuella lösa band eller byta ut mutterfacket för att lägga till avståndet mellan strängarna och banden.

Elektroniska källor

Elektronik kan bidra till förstärkning av förstärkare. Enligt Pro Sound Web genererar till exempel växelströmmen i byggnadens elektriska ledningar elektriska och magnetiska fält som kan underlätta ett surrande eller surrande ljud. Det finns också andra elektronikvariabler som kan bidra till surrande, såsom ljusarmaturer, datorer och TV-skärmar. Dessa variabler kan interagera med en elgitarrs ledningar för att producera ett surrande ljud på förstärkaren under vissa omständigheter.

Markslinga

En jordslinga definieras som kretsslingan som bildas när två delar av ljudutrustning ansluts, vilket är fallet med en elektrisk gitarr och förstärkaren. Enligt Pro Sound Web, om det finns en annan jordpotential, kan en ström strömma på kabeln som ansluter dem, vilket resulterar i ett surrande eller surrande ljud. För att lösa denna typ av brum måste du ha en balanserad växelströmförsörjning.

Lösningar

Det finns olika andra sätt som du kan använda för att minimera eller eliminera ljudet från din förstärkare. Prova till exempel att flytta runt i rummet och se om du upptäcker en plats där du kan spela buzz-free. Du kan också försöka höja gitarrens diskant och volymnivåer för att åsidosätta ljudet från surrningen. Ett annat tips är att spela med gitarrer som använder humbucking-pickups eller byta ut gamla eller slitna strängar så att ditt instrument fungerar i toppskick.