Hur du hittar tillverkningsdatum för din dator

Att ta reda på tillverkningsdatum för din dator är inte en exakt vetenskap. Även om du kanske inte kan få ett exakt datum innehåller din dator flera ledtrådar för att ge dig en ganska exakt uppfattning om när den tillverkades. Att använda dessa indikatorer kan hjälpa dig att bestämma datorns ungefärliga ålder.

BIOS-installationsdatum

En dators BIOS är den uppsättning instruktioner den använder för att komma igång efter att den har slagits på. BIOS underlättar också dataflödet mellan datorns operativsystem och kringutrustning. Eftersom BIOS installeras under tillverkningen av en dator är BIOS-installationsdatumet mycket nära det verkliga tillverkningsdatumet för datorn. På vissa datorer kan du se vilka tangenter som tar dig till BIOS-menyn när du startar om datorn. När du är på BIOS-menyn kan du hitta BIOS-installationsdatumet. Ett alternativt sätt att få denna information är genom Debug-programmet, som kan startas genom att skriva "debug" vid kommandotolken.

Operativsystemets installationsdatum

Om din PC fortfarande har det ursprungliga Windows-operativsystemet installerat kan du ta reda på installationsdatumet. Detta datum ger en noggrann uppskattning av datorns tillverkningsdatum. För att ta reda på denna information, skriv “systeminfo” vid kommandotolken. Datorn returnerar en stor mängd information, inklusive det ursprungliga installationsdatumet. Om du föredrar att filtrera den här informationen så att endast installationsdatumet returneras, försök med följande kommando i prompten istället: 'systeminfo | hitta / i "Originalinstallationsdatum"'.

Serienummer

Tillverkningsdatum för en dator anges ibland i serienumret. För att hitta detta nummer, kolla på baksidan av din dator, där tillverkarens klistermärke ofta finns. Om den här klistermärket saknas kan serienumret skrivas in på PC-fodralet. Om du är bekväm med att öppna din dator kan du alltid hitta serienumret på moderkortet. Om du inte kan bestämma tillverkningsdatum baserat på innehållet i serienumret kan du kontakta tillverkaren. om du ger en kundtjänstrepresentant serienumret kan han ge dig ett exakt tillverkningsdatum.

Varför tillverkningsdatum spelar roll

Det är många gånger när det är bra att veta tillverkningsdatum för din dator. Du kan till exempel bli ombedd att få denna information om du tar med din dator för reparationer. Ibland är ett specifikt problem vanligt för datorer som tillverkas under en viss tidsperiod; det kan vara bra att veta om din dator kan påverkas. Att känna till en dators tillverkningsdatum är också viktigt om du köper en begagnad dator eller försöker sälja din gamla.