Mainframe Vs. Klient-server

Klient-serversystem har ökat i datorkraft genom åren på grund av förbättringar i datorprocessorarkitekturen. De levererar dock lägre bearbetningsförmåga än deras motsvarigheter till stordator på grund av det övergripande datorsystemets arkitektur. När du behöver hantera transaktioner med stora volymer, levererar en mainframe de mindre möjligheter som klientserverns system erbjuder.

Anskaffningskostnad

Mainframe-datorer är vanligtvis prissatta i miljoner dollar, medan klientserver-system har ingångspunkter i tusentals. De billigare systemen gör det möjligt för mindre organisationer att bryta sig in i datorvärlden till en lägre kostnad. Större företag, såsom banker, försäkringsföretag och betalningsbehandlare, har dock medel för att bankrulle den välbehövliga transaktionsbehandlingsförmågan hos en stordator.

Underhållskostnad

Som det är fallet med anskaffningskostnaderna är kostnaden för underhåll och andra löpande kostnader också lägre för ett klientserver-system. Till exempel tar programvara för stordatorer ofta ut cirka 20 procent av inköpspriset för årligt programunderhåll. I en klientservermiljö är denna kostnad mycket lägre. Stödkostnaderna i form av teknisk personal är också lägre för klientserver-system, med klientserver-ingenjörer som tjänar ungefär en tredjedel mindre än programmerare för stordatorer.

Skillnader i operativsystem

De flesta klientserver-system kör bekanta operativsystem som Windows Server och Linux. Komplexiteten hos mainframe-operativsystem är mycket högre än klientserver-system, vilket leder till mycket mer sofistikerade hårdvaru- och programapplikationer. Klient-server-operativsystemföretag är beroende av hårdvarutillverkare för att skriva gränssnitt för operativsystemet, medan stordatorföretag vanligtvis tillhandahåller all gränssnittsprogramvara som skrivs in i operativsystemet. Multitasking är liknande i stordator- och Windows / Linux / Unix-operativsystem, där alla kan utföra förebyggande multitasking, vilket gör att det verkar som att datorn kör många uppgifter samtidigt.

Driftsmiljöer

Medan många servrar är bra i ett relativt svalt, rent rum, kräver stordatorer mer specifika kontroller, särskilt inom områdena temperatur, fuktighet, brandbekämpning och renhet. Mainframes stöds vanligtvis av avbrottsfri strömförsörjning för kontinuerlig drift och förbrukar mycket mer ström än deras mindre klient-server-motsvarigheter. Ett svalt rum med tillräckligt brandskydd och en låsbar dörr kan enkelt hysa, kyla och skydda ett antal klientserver-system.

Storlek

Moderna stordatorer är mindre än sina föregångare som tog upp ett helt rum, men de är fortfarande vanligtvis storleken på ett kylskåp eller större. Klient-server-maskiner, å andra sidan, brukar vara ungefär lika stora som flera staplade skokartonger. Det mindre fotavtrycket för en klientservermaskin bidrar till lägre miljökrav och lägre energiförbrukning.

Operationer

Klient-server-operationer är ibland lite mer avslappnade än mainframe-operationer. Klient-serveranvändare är vanligtvis små till medelstora företag som inte behöver processorkraften eller en strikt miljö för en stordator. Mainframe-användare är vanligtvis stora företag, såsom försäkringsbolag, stora finansiella institutioner och hälsoorganisationer. På grund av de höga säkerhetskraven hos sådana institutioner är verksamheten normalt strikt och följer en uppsättning händelser för att säkerställa förfarandets efterlevnad.