Tecken på att ett Facebook-konto hackas

Berättartecknet på ett hackat Facebook-konto är aktivitet som du inte känner igen. Du kan kontrollera din aviseringslista på webbplatsen - eller från din inkorg om du har konfigurerat e-postmeddelanden - för att leta efter misstänkt beteende. Men även om en hackare inte ändrar några kontoinställningar eller skapar några nya inlägg finns det andra sätt att upptäcka obehörig åtkomst.

Oväntade inlägg

Om någon annan har fått tillgång till ditt Facebook-konto kan du se inlägg, kommentarer och annan aktivitet som du inte kan redogöra för. Logga in på ditt konto, öppna din tidslinjesida och klicka sedan på knappen "Aktivitetslogg" för att se senaste aktiviteter relaterade till ditt konto. Om du ser något du inte känner igen använder du redigeringsknapparna till höger - ikoner som ser ut som pennor - för att ta bort dessa inlägg.

Sessionsaktivitet

Facebook håller en logg över alla dina nuvarande och tidigare sessioner på webbplatsen. Klicka på "Kontoinställningar" i rullgardinsmenyn Inställningar - markerad med en liten vit kugghjulsikon - och välj sedan "Säkerhet". Klicka på "Redigera" bredvid rubriken Aktiva sessioner för att se senaste sessioner, tillsammans med ungefärliga platser och de använda enheterna. klicka på "Redigera" bredvid rubriken Erkända enheter för att se en lista över datorer och enheter som Facebook har länkat till ditt konto. Om du upptäcker något ovanligt på någon av dessa listor kan ditt konto ha hackats. Du kan ta bort misstänkta enheter och avsluta aktiviteten på alla öppna sessioner som du inte känner igen.

Ändrade inställningar

Någon som har tillgång till ditt konto kan ändra dina Facebook-inställningar istället för att skapa några inlägg. Välj "Kontoinställningar" i rullgardinsmenyn Inställningar - den lilla vita kugghjulsikonen i verktygsfältet - för att granska e-postadressen och aviseringsinställningarna som är kopplade till ditt konto. En hacker kan inaktivera e-postmeddelanden, till exempel för att förhindra att du upptäcker överträdelsen, och kan också försöka ansluta ditt konto till skadliga appar från tredje part; granska dessa från posten "Appar" på sidan Kontoinställningar.

Kan inte logga in

Om du inte kan logga in på Facebook är det möjligt att en hackare har lyckats få tillgång till ditt konto och ändra lösenordet. I vissa fall kan standard-e-postadressen också ha ändrats för att förhindra återställning av lösenord. Facebook erbjuder en mängd olika kontoåterställningsprocesser du kan följa, inklusive en som är beroende av en handfull pålitliga vänner i nätverket för att verifiera din identitet. Besök Facebook: s My Account Is Hacked-sida (länk i resurser) för att komma igång.