Vad betyder det när din bärbara skärm blir svart?

Föreställ dig scenen, du surfar på din favoritwebbplats eller du är djupt in i ditt favoritspel på din bärbara dator och skärmen blir plötsligt svart. Eller ännu värre, monitorn slås inte alls när du startar datorn. Problemet kan få dig att tro att din dator är borta, men problemet kan vara specifikt för skärmen. Oavsett om det är något enkelt som en låg ljusstyrka eller något mer allvarligt som en skadad bildskärm, betyder det vanligtvis inte att du måste skaffa en ny bärbar dator.

Startar det?

Om din bärbara dator faktiskt inte startar i Windows kan det hända att skärmen inte är problemet. Om det förblir helt svart vid start av datorn kan problemet ligga i din BIOS- eller Windows-installation. Testa detta genom att ansluta din bärbara dator till en extern bildskärm. Om den externa bildskärmen också är svart eller tom är chansen att ditt problem inte är en svart skärm utan ett problem med din programvara. Om ingen extern bildskärm är tillgänglig, var uppmärksam på lamporna på din bärbara dator. Om lamporna Power, Caps Lock och Num Lock fungerar, står du troligen inför ett bildskärmsproblem.

Snabbkorrigeringar

Det finns några relativt enkla skäl till att du kan uppleva en svart skärm. Först ska du höja din bärbara datorns ljusstyrka så att den här inställningen inte är problemet. De flesta bärbara datorer har ljusstyrkeknappar för att justera den från tangentbordet. Enligt HP kan ett annat problem vara en lös minnesmodul. Se till att den bärbara datorns minne är korrekt isatt och försök igen. HP föreslår också att du startar datorn enbart med nätström. För att göra detta, ta ut batteriet och anslut nätadaptern till din bärbara dator och ett vägguttag. Detta hjälper till att verifiera att batteriets eller bärbara datorns laddningsnivå inte är anledningen till att du inte kan se någonting.

Drivrutiner och BIOS

Om du kan ansluta din bärbara dator till en extern bildskärm, använd den för att besöka din bärbara datortillverkares webbplats och ladda ner de senaste drivrutinerna. Till och med förare som verkar vara orelaterade till en bildskärmsproblem kan köra upp linjen någonstans, så uppdatera alla föråldrade drivrutiner. Du kan också vanligtvis hitta BIOS-uppdateringar där du hittar drivrutinerna. Denna viktiga programvara kan orsaka startproblem om något är fel med det, så det är viktigt att hålla den uppdaterad och fungera korrekt. Med hjälp av tillverkarens supportwebbplats kan du också hitta eventuella märkes- eller modellspecifika problem som orsakar en svart skärm, samt hur du åtgärdar dem. Om inget av detta hjälper, kontrollera din manual eller tillverkarens webbplats för enhetsspecifika instruktioner för återställning av BIOS.

Hårdvaruproblem

En hårdvaruproblem är den allvarligaste möjliga orsaken till en svart skärm, eftersom det betyder att du eventuellt kan behöva byta ut något. Computer Hope-webbplatsen varnar för att en lös kabel kan vara problemet, men för att ta reda på måste du öppna - och eventuellt ta isär - din bärbara dator. Om ett hårdvaruproblem hindrar bildskärmen från att fungera är skärmen vanligtvis tom istället för svart. Medan det liknar en tom bildskärm lyser fortfarande och är delvis funktionell, även om den inte fungerar helt. En svart skärm kan innebära ett maskinvarufel. Computer Hope rekommenderar att du skickar din bärbara dator till tillverkaren om den är under garanti, eller en verkstad om inte. Webbplatsen varnar för att försöka fixa en sådan hårdvaruproblem själv kan göra saker värre.